Produktsikkerhedsforordningen (GPSR) – er din virksomhed klar?
Fristen hedder 13. december 2024 – fra den dato skal virksomheder sikre, at deres produkter på markedet overholder Produktsikkerhedsforordningen. Reglerne er relevante for alle virksomheder, som sælger produkter, særligt online. Læs med her, så du kan vurdere, om din virksomhed er klar.
I EU ønsker man at passe på forbrugerne, så de ikke udsættes for farlige produkter. Det er ikke noget nyt, for siden 2001 har der været regler i EU, der sikrer, at produkter skal være sikre for forbrugerne.
I 2023 blev Produktsikkerhedsforordningen revideret, og det er disse krav, der nu snart træder i kraft. Produktsikkerhedsforordningen dækker alle de forbrugerprodukter, som ikke er reguleret af anden særskilt EU-lovgivning, og visse produkter, som også er reguleret af anden lovgivning.
Det betyder med andre ord, at hvis produktet er omfattet af anden særlovgivning, er der kun dele af GPSR, der er relevant.
Hvis produktet ikke er reguleret af anden særlovgivning, gælder alle krav i GPSR.
GPSR er med andre ord en form for ”opsamlingslovgivning”, der skal sikre, at alle produkter er reguleret af regler om produktsikkerhed.
Den 13. december 2024 forventes det, at virksomhederne er klar til at overholde Produktsikkerhedsforordningen (GPSR).
Hvad med tekstiler?
Tekstilprodukter er omfattet af fibermærkningsforordningen, også kaldet tekstilforordningen – hvilket i relation til GPSR betyder, at tekstilprodukter altså er omfattet af anden særlovning, og det er derfor kun dele af GPSR, der skal opfyldes, når man sælger tekstilprodukter.
På sikkerhedsstyrelsens hjemmesiden finder du en oversigt over, hvilke bestemmelser i GPSR, der gælder for produkter, der er reguleret af anden særlovgivning. Se oversigten på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.
Det vil sige, at hvis produktet er omfattet af harmoniserede produktområder – altså anden særlovgivning - (fx tekstiler og legetøj), så skal produktet kun efterleve dele af GPSR – som fx kapitel I (almindelige bestemmelser), kapitel III (oplysninger ved fjernsalg mv), kapitel VI (Safety Gate Systemet), kapitel VIII (ret til information) og kapitel II (sikkerhedskrav).
Grunden til dette er, at der i mange harmoniserede produktområder allerede findes en detaljeret regulering af produktsikkerhedskrav, hvorfor disse produkttyper altså fortsat skal følge specialreglerne, mens alle andre produkter ”opfanges” af GPSR forordningen.
Nye mærkningskrav ved online salg
De nye oplysningskrav ved fjernsalg gælder for alle produkter – uanset om produktet er omfattet af anden særlovgivning eller ej.
Når man sælger produkter online skal man ved hvert produkt give følgende oplysninger:
fabrikantens navn, registrerede firmanavn eller registrerede varemærke, samt postadressen og den elektroniske adresse, hvor fabrikanten kan kontaktes
navn, postadresse og elektronisk adresse på en person, der har ansvaret for produktet, hvis fabrikanten ikke har adresse inden for EU
oplysninger, så produktet kan identificeres, bl.a. et billede og oplysninger om produkttype
nødvendige advarsler eller sikkerhedsoplysninger, som skal anbringes på produktet eller emballagen eller i et dokument, der leveres sammen med produktet
Fabrikanten defineres, som den virksomhed, der bringer produktet i omsætning under eget navn eller varemærke. Det vil med andre ord i langt de fleste tilfælde være den danske virksomhed, der betragtes som fabrikanten, og altså ikke den fabrik, som fremstiller produktet.
Mange vil måske have bemærket, at de store online platforme er i gang med at indhente ovenstående informationer fra alle deres leverandører, så det kan gøres tilgængelig på webshoppen pr. 13. december 2024.
Hvis din virksomhed ikke allerede er i gang med at indrette jeres webshop med de nye oplysningskrav, så er det NU, at dette arbejde skal igangsættes.
Mærkningskrav på fysiske produkter
Virksomheder skal være opmærksomme på en række mærkningskrav, som skal påføres på produktet.
Du kan se mærkningskravene på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.
Pligt til at underrette myndighederne om farlige produkter
Safety business gateway er stedet, hvor farlige produkter skal indrapporteres. Der er pligt til at indrapportere farlige produkter.
Forbrugerne skal kompenseres og have mulighed for at klage
Hvis man som forbruger har købt et produkt, som tilbagekaldes pga. sikkerheden, har forbrugeren krav på kompensation, enten i form af reparation, et nyt produkt eller pengene tilbage.
Derudover skal forbrugerne have mulighed for at klage over farlige produkter, og virksomheder har pligt til at etablere et internt register, der dokumenterer klager og tilbagekaldelser.
To do listen til branchen:
Skab overblik over, om jeres produkt er omfattet af anden harmoniseret lovgivning eller ej
Hvis produktet er omfattet af anden harmoniseret lovgivning (som fx Tekstilforordning), så gælder kun dele af GPSR, fx oplysningskrav ved fjernsalg
Alle produkter som sælges online som fjernsalg skal overholde mærkningskrav som angivet ovenfor ved hvert enkelt produkt. Sørg for at webshoppen opdateres med disse nye oplysninger.
Gennemgå virksomhedens procedure for tilbagekaldelse af farlige produkter
Hvem kan man kontakte?
Det er Sikkerhedsstyrelsen i Danmark, der påser reglernes overholdelse. Det anbefales derfor at orientere sig på deres hjemmeside, ligesom DM&T er i besiddelse af en lang FAQ fra Sikkerhedsstyrelsen.
DM&T vil løbende holde branchen opdateret i takt med ny viden om reglernes praktiske implementering, men du er altid velkommen til at kontakte DM&T for hjælp og rådgivning om GPSR.