General Product Safety Regulation – GPSR
Få svar på dine spørgsmål om General Product Safety Regulation – GPSR.
Virksomheder skal fra 13. december sikre sig, at deres produkter overholder Produktsikkerhedsforordningen, også kendt som GPSR. Målet med forordningen er:
At højne sikkerhed og sundhed for forbrugerne
At styrke markedsovervågningen
At tage højde for nye markedsteknologier, e-commerce, online salg og nye krav til virksomhederne
For at hjælpe din virksomhed til at overholde GPSR, har vi udarbejdet denne FAQ, hvor vi giver svar på de spørgsmål, der melder sig i den forbindelse.
FAQ'en er opdateret 19. november 2024.
Forordningen trådte i kraft den 13. juni 2023, og den 13. december 2024 skal man leve op til kravene deri.
Forbrugerprodukter og produkter, som kan forventes at blive anvendt af forbrugere. Dækker ikke aspekter og risici omfattet af specifikke sikkerhedskrav ifølge EU-retten. Reparerede og istandsatte produkter er også en del af forordningen.
Produktsikkerhedsforordningen dækker alle de forbrugerprodukter, som ikke er reguleret af anden særskilt EU-lovgivning, og visse produkter, som også er reguleret af anden lovgivning.
Det betyder med andre ord, at hvis produktet er omfattet af anden særlovgivning, er der kun dele af GPSR, der er relevant.
Hvis produktet ikke er reguleret af anden særlovgivning, gælder alle krav i GPSR.
Tekstilprodukter er omfattet af fibermærkningsforordningen – hvilket i relation til GPSR betyder, at tekstilprodukter altså er omfattet af anden særlovning, og det er derfor kun dele af GPSR, der skal opfyldes, når man sælger tekstilprodukter.
På sikkerhedsstyrelsens hjemmesiden finder du en oversigt over, hvilke bestemmelser i GPSR, der gælder for produkter, der er reguleret af anden særlovgivning. Se oversigten på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside
Human- eller veterinærmedicinske lægemidler, fødevarer, fodder, levende planter og dyr, animalske biprodukter og afledte produkter, plantebeskyttelsesmidler, transportudstyr i forbindelse med en transporttjeneste, der ikke betjenes af forbrugerne selv, luftfartøjer.
Det vil sige, at hvis produktet er omfattet af harmoniserede produktområder – altså anden særlovgivning - (fx tekstiler og legetøj), så skal produktet kun efterleve dele af GPSR – som fx kapitel I (almindelige bestemmelser), kapitel III (oplysninger ved fjernsalg mv), kapitel VI (Safety Gate Systemet), kapitel VIII (ret til information) og kapitel II (sikkerhedskrav).
Grunden til dette er, at der i mange harmoniserede produktområder allerede findes en detaljeret regulering af produktsikkerhedskrav, hvorfor disse produkttyper altså fortsat skal følge specialreglerne, mens alle andre produkter ”opfanges” af GPSR-forordningen.
GPSR har i mange år gjort en forskel i forhold til at sikre forbrugerne mod usikre/farlige produkter. Men der er fortsat for mange usikre produkter på markedet. Globalisering og digitalisering er blandt de store drivere bag revisionen.
Derudover er nedenstående også områder som har bidraget til, at en revision var påkrævet:
Udviklingen på teknologiområdet samt udviklingen i online salg
Markedsovervågningsregler har ikke være fuldt effektive
Recalls (tilbagekaldelser) af farlige produkter har været ineffektive
Krav vedrørende fødevareefterligninger har været uens håndhævet i EU
Definitioner og ansvar ligger nu på linje med CE-mærkningens lovgivning.
Definitioner og ansvar
Fabrikant
Den, som lægger navn til produktet
Behøver ikke at være den fysiske fremstiller
Har det overordnede ansvar
Importør
Den, som bringer produktet ind i EU
Hvis fabrikanten er i EU, er der ingen importør
Distributør
Den, som handler med produktet inde i EU
En butik er også en distributør
Nye pligter
Produkter er ”bragt på markedet”, hvis de sælges på nettet målrettet EU-forbrugere
Gælder f.eks. udenlandske webshops også udenfor EU
Fabrikanten skal samle teknisk dokumentation
Bl.a. Testrapporter og sikkerhedsvurderinger
Præciserer, at både fabrikant og EU-importør skal anføre navn og postadresse samt en elektronisk adresse på produktet – dette gælder også under fjernsalg
Fabrikant skal oprette en kanal for klager (hjemmeside, telefon) og behandle disse
Farlige produkter skal registreres i Safety Gate
Informationskrav i forbindelse med hjemkaldelser
Online salg skal oprette sig i Safety Gate, oprette kontaktpunkter, sikre at sælger kan indtaste relevante oplysninger mv.
Informationer som navn, adresse, e-adresse, produktidentifikation, advarsler mv. skal fremgå online klar og tydelig – som ved offline salg.
De nye oplysningskrav ved fjernsalg gælder for alle produkter – uanset om produktet er omfattet af anden særlovgivning eller ej.
Når man sælger produkter online skal man ved hvert produkt give følgende oplysninger:
fabrikantens navn, registrerede firmanavn eller registrerede varemærke, samt postadressen og den elektroniske adresse, hvor fabrikanten kan kontaktes
navn, postadresse og elektronisk adresse på en person, der har ansvaret for produktet, hvis fabrikanten ikke har adresse inden for EU
oplysninger, så produktet kan identificeres, bl.a. et billede og oplysninger om produkttype
nødvendige advarsler eller sikkerhedsoplysninger, som skal anbringes på produktet eller emballagen eller i et dokument, der leveres sammen med produktet
Fabrikanten defineres, som den virksomhed, der bringer produktet i omsætning under eget navn eller varemærke. Det vil med andre ord i langt de fleste tilfælde være den danske virksomhed, der betragtes som fabrikanten, og altså ikke den fabrik, som fremstiller produktet.
Mange vil måske have bemærket, at de store online platforme er i gang med at indhente ovenstående informationer fra alle deres leverandører, så det kan gøres tilgængelig på webshoppen pr. 13. december 2024.
Hvis din virksomhed ikke allerede er i gang med at indrette jeres webshop med de nye oplysningskrav, så er det NU, at dette arbejde skal igangsættes.
Tilbagekaldelser skal være mere effektive end tidligere.
Der sættes markant fokus på at sikre forbrugernes opmærksomhed med krav om bl.a.:
Sikkerhedsbegrundet tilbagekaldelse af produkter
Foto, identifikation, salgsinformation, risiko ved produktet uden forsøg på at nedtone risikoen.
Safety business gateway er stedet, hvor farlige produkter skal indrapporteres. Der er pligt til at indrapportere farlige produkter.
Du kan læse mere om, hvordan du opretter dig som bruger og benytter Business Gateway her
Forbrugerne skal kompenseres og have mulighed for at klage.
Hvis man som forbruger har købt et produkt, som tilbagekaldes pga. sikkerheden, har forbrugeren krav på kompensation, enten i form af reparation, et nyt produkt eller pengene tilbage.
Derudover skal forbrugerne have mulighed for at klage over farlige produkter, og virksomheder har pligt til at etablere et internt register, der dokumenterer klager og tilbagekaldelser.
Fødevareefterligninger, som kan forveksles med rigtige fødevarer, må ikke udgøre en fare. Især i forhold til børn, som kan tage det i munden, sutte på det eller nedsvælge det.
Kan man bruge standarder i forhold til at vise overensstemmelse med forordningen? Harmoniserede standarder, refereret til i official journal, kan anvendes til at formode overensstemmelse med forordningens krav
For de farer som standarderne adresserer
Eksisterende standarder med ref. til GPSD kan bruges i relation til GPSR
Der vil dog være behov for diverse justeringer i relation til kommende standardiseringsanmodninger fra EU-kommissionen.
Produkterne skal mærkes med produktidentifikation, type-, parti-, serienummer, eller anden form for identifikation.
Navn, registreret firmanavn eller varemærke, postadresse, elektronisk adresse til fabrikanten, eller dennes bemyndigede repræsentant, eller importøren skal være angivet.
Hvis de er forskellige, skal postadressen eller elektronisk adresse til et centralt kontaktpunkt være angivet.
Informationen skal være på produktet, medmindre dette ikke er muligt. Da angives det på emballagen eller i medfølgende dokument – eksempelvis kan det være umuligt at angive dette på en solbrille.
Produktet skal følges af klar brugsanvisning og sikkerhedsinformation på et letforståeligt sprog fastsat af landet, hvori det sælges.
Virksomheder skal være opmærksomme på en række mærkningskrav, som skal påføres på produktet.
Du kan se mærkningskravene på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside
Den, der fremstiller et produkt, eller får et produkt konstrueret eller fremstillet, og markedsfører det i eget navn eller varemærke skal:
Sikre, at produktet opfylder sikkerhedskravene
Foretage en intern risikoanalyse og udarbejde teknisk dokumentation
Teknisk dokumentation, når nødvendigt (ved ændringer) og opbevares i 10 år efter, produktet er bragt i omsætning.