Etablering i Norge

Told blå
10 apr. 24

Hvis du og din virksomhed overvejer at etablere jer i Norge, kan du her finde baggrundsinformation om forskellige fremgangsmåder. DM&T’s norske samarbejdspartner, advokat Dag Midling, har skrevet denne artikel om systemet i Norge og om eventuelle alternativer til etablering. Artiklen er oversat fra norsk.

Generelt

Den norske retstradition har meget til fælles med svensk og i høj grad også dansk ret. I modsætning til den svenske og norske er den danske retstradition dog mere kontinental. Det gælder især på det arbejdsretlige område, som i alle tre lande er baseret på gode relationer og samarbejde mellem arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer.

Det har naturligvis stor betydning for kommunikationen og tillidsniveauet, men det skal også bemærkes, at magtbalancen mellem parterne, især i Sverige og Norge, i høj grad er præget af balance og ligeværdighed. Et eksempel på dette er den svenske medbestemmelseslov, som i høj grad giver fagforeningerne stor indflydelse.

Når en dansk virksomhed etablerer sig i Norge, er det vigtigt at være opmærksom på, at den norske retstradition på det arbejdsretlige område lægger stor vægt på medarbejdernes interesser. Det afspejler sig ofte i sagsbehandlingen ved domstolene.

Det skal også bemærkes, at Norge som EØS-land har ratificeret mange af de love og direktiver, der er vedtaget i EU, så formelt set bliver forskellene gradvist mindre, men som nævnt har Norge (og ofte også Sverige) en retstradition, der kan give andre løsninger end i dansk arbejdsret.

Vil du vide mere?

Bliv medlem af DM&T i dag og få adgang til denne og mange andre artikler, ekspertrådgivning og meget mere.

Bliv medlem Log ind

Vil du høre mere?

Ræk endeligt ud og lad os hjælpe dig videre.

DM&T-JANUAR-2020224115
Lars Schandorff

Overenskomstchef og advokat

97117236

ls@dmogt.dk

larsschandorff

NEW Jan hartmann Rømer portræt
Jan Hartmann Rømer

Advokat, HR & Agentforhold

97117234

jhr@dmogt.dk

janhartmannroemer