Uroen ulmer fortsat i Bangladesh trods lønstigninger

DM&T går i denne nyhedsanalyse tættere på den aktuelle lønkonflikt i Bangladesh. En konflikt der både har medført nye diskussioner om leveløn og uroligheder, der har kostet flere døde og adskillige sårede. Og selvom en aftale om lønstigning er vedtaget, er der fortsat markante uroligheder i landet.

AfSimon Hansen - sh@dmogt.dk - 9 nov. 23

Tirsdag kunne den bangladeshiske State Minister for Labour and Employment Monnujan Sufian meddele, at man per 1. december vil hæve minimumslønnen fra 8.000 taka til 12.5000 taka om måneden. Det svarer til ca. 791 kroner, og minimumslønnen skal samtidig stige fem procent årligt. Udmeldingen, som blev givet i forbindelse med en pressebriefing tirsdag den 7. november, kommer ovenpå mere end en uge med protester, som i flere tilfælde er eskaleret i voldelige sammenstød mellem politi og demonstranter. Noget der indtil da havde kostet to demonstrerende arbejdere livet og såret langt flere.

Det fik regeringen til at nedsætte et udvalg med fabriksejere, fagforeningsledere og myndighedspersoner, og det er på baggrund af deres arbejde, at lønnen nu hæves. Aftalen betegnes i flere medier som enstemmigt vedtaget i udvalget.

Uroen fortsætter: Minimumsløn er milevidt fra fagforeningers krav

Men den aftalte minimumslønstigning har ikke fået urolighederne i landet til at stoppe. Den bangladeshiske avis The Daily Star melder om fortsatte uroligheder onsdag og torsdag, og at specialstyrker er blevet udkommanderet for at opretholde roen i nærheden af flere fabrikker. En 23-årig kvinde er blevet dræbt i urolighederne.

En række fagforeningsledere og arbejdere er nemlig langtfra tilfredse med den annoncerede minimumsløn, som ligger langt fra det ønske om en minimumsløn på 23-25.000 taka, de fleste fagforeninger har givet udtryk for. Flere ledende fagforeningsfolk varslede umiddelbart efter ministerens udmeldingen yderligere demonstrationer, og det er netop det, vi oplever i disse dage.

Fra flere sider lyder der også kritik af, at kvinder, som ellers udgør langt størstedelen af arbejdsstyrken i industrien, ikke har været repræsenteret på arbejdstagers side i forhandlingerne.

Mojuri Briddhite Garment Sramik Andolon, en platform der forener flere forskellige fagforeninger, har varslet større demonstrationer fredag, hvor man vil annoncere skrappere tiltag.

Minimumslønnen i Bangladesh er fortsat markant lavere end i lande som Indien, Vietnam og Cambodia; faktisk er det kun Pakistan, der har en lavere minimumsløn end Bangladesh. Centre for Policy Dialogue estimerede tidligere på måneden, at minimumslønnen i Bangladesh bør udgøre 17.568 taka, hvis den skal stemme overens med de udgifter, arbejderne har. Bangladesh har i øjeblikket en inflation på næsten ti procent, og flere arbejdere beretter om, at de fravælger fødevarer for at kunne klare sig. South Asia Network for Modelling kunne i januar – ovenpå en række interviews med arbejdere i landet – berette, at der er behov for en minimumsløn mellem 19.200 og 26.000 taka, afhængigt af hvor man bor.

BGMEA: Indkøbere skal forvente højere priser

Det internationale branchemedie Just-Style beretter at have set en officiel skrivelse, som Bangladesh Garment Manufacturers Exporters Association (BGMEA) har sendt til brands, retailere og indkøbere, hvori BGMEA anerkender behovet for en lønstigning for ”at højne levestandarden” for arbejderne. Af samme skrivelse fremgår det, at det vil lægge yderligere pres på fabrikkerne under BGMEA, som igennem ti år har investeret markant i at øge sikkerheden på fabrikkerne og implementere bæredygtige initiativer.

Det får BGMEA til at understrege, at al forhandling og aftaleindgåelse fra 1. december tager afsæt i den nye minimumsløn:

”For at sikre en problemfri og uafbrudt drift i sektoren er det vigtigt, at alle priser på varer, der sendes fra 1. december 2023, bliver behørigt reguleret/opjusteret, så de dækker stigningen i lønandelen,” står der ifølge Just-Style i skrivelsen.

NGO’en Clean Clothes Campaign har I forbindelse med urolighederne pointeret, at vestlige brands, der sourcer fra Bangladesh, har en andel i den aktuelle situation, og hæfter sig ved, at der ikke har været offentlig opbakning til arbejdernes krav om en højere minimumsløn.

I oktober sendte en række brands, herunder Adidas, Hugo Boss og Levi Strauss, ellers et brev til premierminister Sheikh Hasina, hvori de forpligtede sig til ansvarlige indkøbspolitikker for bl.a. at sikre en højere løn.

Protesterne kommer i kølvandet på politiske uroligheder i landet, der først fik sin selvstændighed i 1971. Disse har blandt medført landsdækkende blokader af veje, jernbaner og vandveje, initieret af den politiske opposition, og sammenholdt med afspærring af nogle af de største områder for beklædningsproduktion, fik det allerede i sidste uge flere virksomhedsejere til at frygte, at det ville få negativ effekt på ordrer fra vestlige brands og resultere i forsinkelser.

Fabriksejer: Indkøbere skal ikke frygte situationen

Det fik en af de mest progressive stemmer i Bangladesh beklædningsindustri, Mostafiz Uddin, til tasterne. Han er Managing Director i Denim Expert Ltd. og CEO i Bangladesh Apparel Exchange og har i årevis kæmpet for at udvikle sektoren i Bangladesh med fokus på transparens, miljø og social ansvarlighed. I en kommentar på Just-Style skriver han blandt andet, at det, der sker i Bangladesh netop nu, er den perfekte storm. Landet skal til valg i januar, og valgperioder er notorisk anspændte i Bangladesh, og det får politiske demonstranter på gaden, samtidig med at der demonstreres for højere løn.

Mostafiz Uddin understreger, at situationen slet ikke opleves så voldsom i hverdagen, og at man sagtens kan fortsætte med at handle med Bangladesh. Han fortæller, at landet er ungt, og at demokratiet ikke er lige så udviklet som i vestlige lande; noget erfarne indkøbere er fuldt ud klar over, skriver han.

Uroligheder har der været masser af i løbet af historien, men Bangladesh’ beklædningsindustri er altid kommet styrket ud på den anden side, lyder det fra Mostafiz Uddin, som også kalder sammenholdet i branchen unikt.

Han opfordrer alle sourcing-ansvarlige til at se det større billede, og at anerkende, at der er store kulturelle forskelle, når man sourcer i den del af verden. Han afslutter sit indlæg med denne appel.

”Hold øje med det større, langsigtede billede. Bangladesh er stadig en sourcing-destination i verdensklasse, baseret på kvalitet, imødekommenhed og konkurrencedygtige priser. De nuværende udfordringer er et bump på vejen. Vi er fortsat åbne for forretning.”

Mostafiz Uddins indlæg blev bragt den 6. november; altså før minimumslønnen blev hævet, og demonstrationerne gik ind i en ny fase.

Senest har det amerikanske udenrigsministerium opfordret til, at man genoptager forhandlingerne om minimumslønnen for at standse urolighederne, og understreget at man som regering er forpligtet til at sikre arbejdernes ret til foreningsfrihed og overenskomster uden at skulle frygte repressalier.

Tusindvis af arbejdere har demonstreret over de forgangne uger, og mere end 500 af landets 4.000 fabrikker har været lukket i kortere eller længere perioder. Beklædningsindustrien beskæftiger godt fire mio. ansatte og tegner sig for 16 procent af Bangladesh’ samlede BNP. For danske virksomheder er Bangladesh det næststørste produktionsland kun overgået af Kina.

Kilder: The Daily Star, Dhaka Tribune, Reuters, Al Jazeera, Ecotextile, Just-Style

Due diligence er afgørende, når du sourcer i udlandet. DM&T gør dig klogere på due diligence-arbejdet

DM&T rådgiver om due diligence