Due diligence
Due diligence er afgørende, når det kommer til menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder og miljø, og det er derfor essentielt, at du har styr på begrebet og anbefalingerne.
Virksomheder bærer et afgørende ansvar for menneske- og arbejdstagerrettigheder og miljø. Det er stadfæstet i en lang række internationale retningslinjer og EU-lovgivning, herunder blandt andet Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) og Forced Labour Product Ban Regulation.
Mode- og tekstilbranchens værdikæde er ofte lang og kompleks, og i de forskellige værdikædeled er der risici for en lang række forskellige menneskerettighedskrænkelser. Fra børne- og tvangsarbejde i bomuldsdyrkningen til dårlige og farlige arbejdsforhold i spinding, vævning og vådvandsbehandling, lange arbejdsdage, dårlig løn og diskrimination samt chikane på systuerne.
Derfor har branchen igennem mange år været genstand for stor kritik fra menneskerettigheds- og arbejdstagerorganisationer, der presser på for, at branchen skal tage større ansvar. Størstedelen af den globale tekstilproduktion ligger i lande, hvor lovgivning ikke er på niveau med international lovgivning, eller hvor lovgivningen ikke håndhæves tilstrækkeligt. Der påhviler derfor virksomheder i branchen et stort ansvar for at sikre, at netop deres produktion foregår med respekt for menneskerettigheder.
Due diligence handler dog ikke længere kun om menneskerettigheder, men også om det miljø som vi som individer og samfund er afhængige af. Derfor skal due diligence i dag ikke alene ses i lyset af menneskerettigheder, men også hvordan miljøpåvirkninger har indvirkning på mennesker.