Right to Repair direktivet – hvad betyder det for mode- og tekstilbranchen?
Den 30. juli 2024 trådte EU’s Right to Repair direktiv (R2RD) formelt i kraft. R2RD er en del af EU’s tekstilstrategi, og med direktivet ønsker EU at fremme en kultur for reparation af forbrugerprodukter, ved at gøre det lettere, hurtigere og mere attraktivt for forbrugere at efterspørge reparation frem for erstatning. Men hvad kommer direktivet til at betyde for mode- og tekstilbranchen i praksis?
Baggrund for direktivet
R2RD er en del af EU's indsats om at bevæge sig i retning af en cirkulær økonomi. Direktivet har til formål at tilskynde forbrugerne til at vælge reparation frem for udskiftning, og derved reducere for tidlig bortskaffelse af produkter, med henblik på at forlænge produkters samlede levetid til gavn for klimaet og miljøet.
R2RD indeholder både forpligtigelser, der skal løftes på EU-, medlemsstatslig- og virksomhedsniveau, ligesom den definerer en række udvidede forbrugerrettigheder i forbindelse med reparation.
Det er vigtigt at fremhæve, at reparation er en forbrugerrettighed, som forbrugerne selv skal påkalde sig for, at den kan blive opfyldt. Dette betyder også, at rettigheden kun er gældende på B2C-markedet og altså ikke B2B. Direktivet er således med til at sikre, at forbrugerne er informeret om deres rettigheder og muligheder for reparation.
Hvad betyder det for mode- og tekstilbranchen?
Lige nu gælder R2RD ikke for mode-og tekstilbranchen. For vores branche vil R2RD først træde i kraft, når der forventeligt vil blive stillet krav til reparation i den delegerede retsakt for tekstiler under Ecodesign-forordningen (ESPR). Det vil være den delegerede retsakt, der bestemmer omfanget, herunder hvad der er egnet til reparation (produktets stand og økonomisk rimelighed), hvordan det skal repareres og hvilke reservedele, der eventuelt skal være til rådighed.
I skrivende stund forventer vi det første udkast til den delegerede retsakt for tekstiler, under ESPR, tidligst i andet halvår af 2025. I udkastet vil vi se de første bud på, hvordan R2RD vil udmønte sig for tekstiler. Derfor henstiller DM&T sine medlemmer til at holde øje med R2RD og udviklingen af den delegerede retsakt, så de er i stand til at handle på det rettidigt og sikre compliance, når loven finder anvendelse forventeligt i løbet 2028.
R2RD giver medlemsstaterne frihed til at indføre forpligtelser, der går videre end R2RD, så længe de er i overensstemmelse med kravene. Derfor bør vores medlemmer være opmærksomme på, hvordan R2RD udmønter sig i de forskellige markeder i EU.
Hvor kan jeg læse mere?
Vi gør opmærksom på, at R2RD for nuværende omfatter en række elektronikprodukter, og at teksten bærer præg af dette. Det efterlader en række åbne spørgsmål til, hvordan teksten skal fortolkes for de produkttyper som vores medlemmer sælger.
Som medlem af DM&T kan du se eller gense vores webinar med Ohana Public Affairs om R2RD fra september 2024 her.
Du finder lovteksten på R2RD her.