Informationsudveksling om priser koster bøde på 12 mio. kr.

En langstrakt sag har nu fundet sin endelige afgørelse, efter at Hugo Boss har vedtaget en bøde på 12 mio. kr. samt to personlige bøder på hver 120.000 kr. til to ledende medarbejdere i sagen om Hugo Boss’ informationsudveksling med forhandlerne Kaufmann og Ginsborg.

dmogt vejleder konkurrenceloven 1300
AfCamilla Christensen - cc@dmogt.dk - 20 sep. 24

Konkurrenceloven skal sikre, at der er ens vilkår og spilleregler for virksomheders ageren i et marked, så der sikres en sund og effektiv konkurrence til gavn for forbrugerne, økonomien og væksten.

Derfor er visse konkurrencebegrænsende handlinger ulovlige, da de kan medvirke til at nedsætte eller hæmme den frie konkurrence på markedet. Særligt er enhver form for informationsudveksling og koordineret adfærd om priser, rabatter, kampagner mv. strengt ulovligt.

Det har Hugo Boss og forhandlerne Kaufmann og Ginsborg måttet sande i en langstrakt sag, som nu har fundet sin endelige afgørelse.

Hugo Boss-sagen kort fortalt

Hugo Boss leverer varer til Kaufmann og Ginsborg, men er også selv aktiv på markedet med egne butikker og onlinesalg. Dermed har parterne både et klassisk leverandør/kunde-forhold, men er samtidig også konkurrenter på det samme marked.

På baggrund af et kontrolbesøg fra konkurrencemyndighederne blev der konstateret en række e-mails med korrespondance mellem Hugo Boss og butikkerne Kaufman og Ginsborg angående priser, rabatter og mængder ved udsalg. En informationsveksling, som har medført en risiko for, at forbrugerne ikke har fået de bedste priser.

”Virksomheder bør altid være varsomme med, hvilke informationer de udveksler med konkurrenter. Denne principielle sag understreger, at det også gælder, når virksomheder indgår i et leverandørforhold og samtidig er konkurrenter på slutbrugermarkedet for eksempel via onlinesalg,” siger vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Tine Rønde, og fortsætter:

”Hugo Boss og to ledende medarbejdere betaler bøderne for ulovligt at have udvekslet informationer med Kaufmann og Ginsborg, som forhandlede Hugo Boss produkter og dermed var i konkurrence med Hugo Boss på slutbrugermarkedet. Informationsudvekslingen gav forhandlerne mulighed for at koordinere, hvilke varer der skulle på tilbud, hvilke varer de kunne undlade at give rabat på, samt hvornår der skulle holdes udsalg. Dermed kan forbrugerne have betalt mere for varerne”

For denne overtrædelse har Hugo Boss altså accepteret at betale en bøde på 12 mio. kr., ligesom to ledende medarbejdere er blevet pålagt en bøde på hver 120.000 kr. Kaufmann har tidligere accepteret en bøde på 6 mio. kr.

National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har netop afgjort, at Ginsborg og to af virksomhedens ledende medarbejdere opfylder betingelserne for tiltalefrafald, og at de - modsat de to andre aktører - altså slipper for bøder.

Ginsborg henvendte sig i 2018 til konkurrencemyndighederne med en ansøgning om straflempelse som en del af det såkaldte leniency-program og med oplysninger, som satte konkurrencemyndighederne i stand til at konstatere en overtrædelse i form af et kartel. Efterfølgende har Ginsborg samarbejdet med konkurrencemyndighederne om sagens videre forløb.

DM&T’s bemærkninger til sagen

Sagen viser, at man skal være ekstremt påpasselig med informationsudveksling med sine forhandlere, når man også selv opererer på samme marked, og dermed er i konkurrence med sine egne forhandlere.

Afgørelsen viser, at konkurrencemyndighederne ser meget strengt på situationen, og mellem linjerne kan det læses, at et sådant set-up kræver vandtætte skotter internt i forretningen mellem henholdsvis wholesale- og onlinedelen, således at de medarbejdere, der betjener wholesale-kunderne ikke har kendskab til egne kampagner og omvendt. Det er med andre ord en meget vanskelig balancegang mellem lovlig og ulovlig informationsudveksling, som man skal være opmærksom på, når man er i konkurrence med egne forhandlere.

Husk også, at selv om man ikke opererer på samme marked men kun gennem sine forhandlere, så er enhver form for påvirkning af forhandlernes priser eller forsøg herpå lige så ulovligt.

Du kan læse mere om afgørelsen på Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens hjemmeside: Hugo Boss betaler 12 millioner kroner for at overtræde konkurrenceloven (kfst.dk)

Husk, at DM&T rådgiver din virksomhed om konkurrenceloven

Find DM&T's guide til konkurrencelovens regler her
Få svar på de hyppigste spørgsmål om konkurrenceret

Vil du høre mere?

Ræk endeligt ud og lad os hjælpe dig videre.

Camilla Christensen
Camilla Christensen

Juridisk chef, advokat (L)

97117245

cc@dmogt.dk

camilla2310

Rikke Mynster Johansen portræt
Rikke Mynster Johansen

Advokat, handelsjura og told

97117222

rmj@dmogt.dk

rikke-mynster-johansen-91bb384