EU’s Omnibus-forenklingspakke: Hvad betyder det for mode- og tekstilbranchen?

Den 26. februar forventes Europa-Kommissionen at præsentere en ny strategi for bedre lovimplementering og reduktion af administrative byrder, bedre kendt som "Omnibus-forenklingspakken". Pakken skal skabe en enklere og mere effektiv europæisk lovgivning med særligt fokus på at reducere bureaukrati for virksomheder, herunder i mode- og tekstilbranchen.

EU Omnibus 1300x650px
13 feb. 25

Hvorfor er forenklingspakken vigtig?

EU’s reguleringslandskab er komplekst, og fuld lovoverholdelse kan være en udfordring selv for store virksomheder. Mange virksomheder oplever, at de administrative byrder hæmmer deres effektivitet og evne til at innovere. Draghi-rapporten om EU’s konkurrenceevne har understreget, at overdreven regulering udgør en væsentlig barriere for vækst, især i sammenligning med globale konkurrenter som USA og Kina. Omnibus-forenklingspakken er et af de første skridt i en strategi for at reducere rapporteringskravene for virksomheder med 25 % inden midten af 2025.

Hvad går forenklingspakken ud på?

Formålet med pakken er at sikre en mere ensartet gennemførelse af EU-direktiver, bedre samarbejde med virksomheder og medlemsstater samt en målrettet indsats mod unødvendigt bureaukrati. Blandt de første lovgivninger, der behandles er:

  • CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)

  • CS3D (Corporate Sustainability Due Diligence Directive)

  • EU’s Taxonomi

  • Muligvis CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) samt nye regler for små og mellemstore virksomheder (SMV’er) og papirløs rapportering

Hvad betyder forenklingspakken for mode- og tekstilbranchen?

For mode- og tekstilvirksomheder kan forenklingspakken føre til:

  • Mere harmoniserede rapporteringskrav, hvilket kan reducere dobbeltarbejde

  • Mulighed for sektorspecifikke standarder, der tilpasses branchens behov

  • Strømlining af krav om bæredygtighedsplaner på tværs af flere lovgivninger

  • En generel reduktion af administrative byrder

DM&T’s holdning

Vi har generelt budt initiativet velkommen, men der er også bekymring for, at forsinkelser i implementeringen af bæredygtighedskrav kan skabe usikkerhed. Især den tyske og franske regering har opfordret til enten at udskyde eller reducere rapporteringskravene, mens virksomheder, der allerede har investeret i CSRD-overholdelse frygter, at deres indsats går til spilde. Derudover advarer nogle interessenter om, at en for voldsom deregulering kan svække EU’s bæredygtighedsinitiativer og skabe konkurrenceforvridning mellem virksomheder, der allerede har tilpasset sig de nuværende krav, og dem, der ønsker lempelser.

Hvordan kan DM&T medlemmer bidrage?

EU-Kommissionen har opfordret virksomheder til at indsende konkrete forslag til forenkling. Sammen med vores europæiske paraplyorganisation EURATEX har DM&T en løbende en dialog, og vi modtager meget gerne input fra medlemmer omkring følgende:

  • Identifikation af unødvendige rapporteringskrav

  • Input til sektorspecifikke standarder

  • Erfaringer med CSRD

Vær’ med, når Ohana Public Affairs gennemgår forslaget

Den 27. marts vil Ohana Public Affairs gennemgå Omnibus forslaget. Du kan tilmelde dig her.

Vil du høre mere?

Ræk endeligt ud og lad os hjælpe dig videre.

Marie Busck
Marie Busck

Chief Sustainability Officer

97117293

mb@dmogt.dk

marie-busck-5937673

Michelle Utzon-Frank portræt
Michelle van Velthoven Utzon-Frank

Bæredygtighedsrådgiver

97117229

mvu@dmogt.dk

michelle-van-velthoven-utzon-frank