Salgs- og leveringsbetingelser
Din virksomheds salgs- og leveringsbetingelser er et vigtigt konkurrenceparameter, ligesom det stiller din virksomhed bedre rent juridisk. DM&T hjælper dig som medlem med at få styr på salgs- og leveringsbetingelserne, så din virksomhed er forberedt, inden I indgår en aftale med en ny samarbejdspartner.
Salgs- og leveringsbetingelser angiver de vilkår, som den enkelte virksomhed ønsker at tilbyde sine kunder. Grundlæggende er formålet, at sælger opnår en bedre retsstilling, end hvad der er gældende efter almindelige køberetlige regler, som er de regler, man falder tilbage på, hvis ikke parterne aftaler andet i en samhandelsaftale eller i sælgers salgs – og leveringsbetingelser.
HUSK, at salgs- og leveringsbetingelser, herunder især betalingsbetingelser, er konkurrenceparametre, som hver enkelt virksomhed bør fastsætte efter egne vilkår og tolerancer. I skabelonerne er illustreret forskellige løsninger som eksempelvis kontantrabatter, rabat ved forudbetaling, 30 dage netto m.v.
Hvis en virksomhed vil henvise til egne salgs- og leveringsbetingelser, skal disse indgå som en del af aftalegrundlaget mellem køber og sælger. Det er et evigt tilbagevendende problem, om standardvilkårene er gældende, dvs. vedtaget mellem parterne som en del af aftalen, og om standardvilkårene er gyldige eller kan tilsidesættes helt eller delvis, hvis de er urimeligt byrdefulde.
Hvis der er tale om ensidigt fastsatte salgs- og leveringsbetingelser, skal der være en klar og tydelig henvisning til salgs – og leveringsbetingelserne på selve ordrebekræftelsen, og betingelserne skal samtidig medsendes sammen med ordrebekræftelsen. Hvis betingelserne eftersendes eller kun er anført på virksomhedens hjemmeside er der en meget stor risiko for, at domstolene vil nå frem til at betingelserne ikke anses for at udgøre en del af aftalen.
Hvis der i de generelle salgsvilkår er særligt byrdefulde eller usædvanlige bestemmelser i forhold til gældende ret, så kan sådanne vilkår kun være gældende, hvis de er specielt fremhævet overfor køberen. Eksempler på særligt byrdefulde vilkår kan være ansvarsfritagelse, frister for reklamation, ejendomsforbehold, voldgiftsklausuler og visse lov- og værnetingsbestemmelser.
Selvom eventuelle byrdefulde betingelser er tydeligt fremhævet, så parterne formodes at være klar over, hvad de har aftalt, så vil fravigelser fra købelovens regler blive underkastet en vis rimelighedscensur, hvis sagen ender hos domstolene. Helt urimelige betingelser, hvorved en aftalepart vil blive frataget en almindelig retsbeskyttelse kan blive tilsidesat efter aftalelovens § 36.
DM&T har udarbejdet et udkast til salgs- og leveringsbetingelser. Disse er ikke blevet til ved forhandling med vores kunder, og der er derfor ikke tale om standardbetingelser, der er afvejet mellem to interesseorganisationer, "agreed documents". Til denne gruppe hører NSAB 2000, Incoterms 2000, AB 92 osv. Det betyder, at eventuelle urimeligheder i vores betingelser vil blive bortcensureret, og at der stilles meget strenge krav til, hvorledes betingelserne er blevet en del af købeaftalen. Betingelserne kræver en nøje tilpasning til den enkelte virksomheds konkrete salgssituation. DM&T assisterer gerne hermed.
Det ses mere og mere, at køber har egne indkøbsbetingelser, som køber ønsker anvendt. Det er fx tilfældet med store platforme, som fx Zalando, Boozt m.fl.
Der vil ofte være en klausul i starten af indkøbsbetingelserne, hvor der udtrykkeligt står, at sælgers salgs – og leveringsbetingelser ikke er gældende i forholdet mellem parterne. Der kan med andre ord ikke eksistere to sæt betingelser sideløbende, og hvis man skriver under på, at det er købers betingelser der gælder, så kan man ikke henvise til egne salgs – og leveringsbetingelser senere, hvis der opstår en tvist. Det kan fx være, at man i egne salgs – og leveringsbetingelser har angivet, at tvister skal afgøres efter dansk ret og i Danmark, mens der i købers betingelser står, at tvister skal afgøres i købers hjemland. Hvis man har skrevet under på købers betingelser, så betyder det også, at tvister skal afgøres i købers hjemland, da ens egne salgs – og leveringsbetingelser er uden retskraft.
Det er derfor vigtigt, at hvis man skriver under på købers indkøbsbetingelser, så skal man sikre sig, at man får tilføjet/ændret væsentlige vilkår, som man ønsker medtaget fra sine egne salgs – og leveringsbetingelser.
Et ejendomsforbehold mellem erhvervsdrivende kan i udgangspunktet kun aftales ved køb og salg af driftsmidler, og der kan altså ikke gyldigt tages ejendomsforbehold i varer, hvortil der er givet tilladelse til videresalg. Det er derfor vigtigt at kreditforsikre kunderne eller aftale forudbetaling eller lignende, såfremt man er usikker på kundens betalingsdygtighed. I modsat fald risikerer man, at varerne kommer et evt. konkursbos samlede kreditorer til gode eller en virksomhedspanthaver (typisk kundens bank).
En særlig dansk konstruktion findes i kreditkonsignation, hvor man – også i varer solgt til videresalg – som sælger kan bevare ejendomsretten, indtil betaling er sket. Kreditkonsignation kræver dog et mere omstændeligt setup med tydelig identifikation af de til kunden udleverede varer, løbende afregning fra kunden til sælger i takt med videresalget, kontrol fra sælgers side med kundens lager og i reglen også en tydelig adskillelse af de penge, som kunden får ind på salg af kreditkonsignationsvarer ctr. andre varer.
Der gælder særlige regler i Tyskland, der muliggør et ejendomsforbehold, hvorfor der skal indsættes en særlig tekst, såfremt ejendomsforbehold skal være gyldigt i Tyskland, eller hvis tyske kunder skal kreditforsikres. DM&T kan hjælpe med den korrekte tyske tekst.
DM&T anbefaler
Vil du vide mere?
Bliv medlem af DM&T i dag og få adgang til denne og mange andre artikler, ekspertrådgivning og meget mere.