Corporate Sustainability Reporting Directive

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er et af elementerne i EU's strategi for bæredygtig finansiering, der har til formål at sikre, at økonomiske midler styres mod bæredygtige investeringer.

 european union blue deal textile close-up realistic

CSRD blev allerede vedtaget i november 2022, og trådte i kraft fra januar 2023. Den erstatter det tidligere EU Non-Financial Reporting Directive (NFRD) fra 2014, der i Danmark er implementeret under årsregnskabsloven. Loven blev endeligt implementeret i dansk lovgivning i maj 2024 og er gældende med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2024.

CSRD udvider oplysningskravene markant og omfatter langt flere virksomheder end den tidligere NFRD. CSRD sidestiller ligeledes bæredygtighedsrapportering med den traditionel finansiel rapportering, hvor oplysninger skal tredjepartverificeres med en revisorpåtegnelse.

Hensigten med lovgivningen er at fremme positive og kontinuerlige forandringer ved at stille krav til, at virksomheder fremlægger oplysninger om deres aktiviteters indvirkning på mennesker og miljø. Lovgivningen sikrer transparens og ensartet kvalitet i rapporteringen, der også skal gøre rapporteringerne sammenlignelige.

Hvem er omfattet og hvornår?

Der er tale om trinvis implementering afhængig af virksomhedens størrelse:

  • Den første gruppe virksomheder, der er omfattet, er store børsnoterede virksomheder, regnskabsklasse D med over 500 ansatte. De er omfattet pr. 1. januar 2024, med rapportering i 2025.

  • Den anden gruppe er de virksomheder, som hører under regnskabsklasse store-C, og koncerner. De er omfattet pr. 1. januar 2025, med rapportering i 2026.

  • Den foreløbige sidste gruppe er børsnoterede SMV’er, regnskabsklasse D med under 500 ansatte. De er omfattet pr. 1. januar 2026, med rapportering i 2027. Denne gruppe vil være underlagt forenklede rapporteringsstandarder.

Det betyder med andre ord, at alle børsnoterede virksomheder (bortset fra børsnoterede mikrovirksomheder) og alle øvrige store virksomheder (der opfylder betingelserne for regnskabsklasse store-C) vil være omfattet af CSRD.

Ud over ovenstående gælder lovgivningen også internationale virksomheder uden for EU, der har en nettoomsætning på 150 mio. EUR i EU via mindst ét væsentligt datterselskab eller én væsentlig filial i EU. Datterselskaber af globale virksomheder uden for EU er kun fritaget for rapporteringspligten, når deres ikke-finansielle oplysninger indgår i en bæredygtighedsrapport for koncernen, og rapporten er udarbejdet i overensstemmelse med EU-standarderne for bæredygtighedsrapporteringen.

Hvornår er man en stor virksomhed?

Vil du vide mere?

Bliv medlem af DM&T i dag og få adgang til denne og mange andre artikler, ekspertrådgivning og meget mere.

Bliv medlem Log ind

Vil du høre mere?

Ræk endeligt ud og lad os hjælpe dig videre.

Michelle Utzon-Frank portræt
Michelle van Velthoven Utzon-Frank

Bæredygtighedsrådgiver

97117229

mvu@dmogt.dk

michelle-van-velthoven-utzon-frank

Marie Busck
Marie Busck

Chief Sustainability Officer

97117293

mb@dmogt.dk

marie-busck-5937673

Jette Lindgaard portræt
Jette Lindgaard

Miljø- og bæredygtighedschef

97117216

jl@dmogt.dk

jette-lindgaard-5a86894