Trump truer med straftold – hvad betyder det for tekstilbranchen?

Nu er der ikke længe til, at Donald Trump indtager det ovale kontor i Washington D.C., og den kommende præsident har allerede på forhånd truet med forhøjet told på varer fra særligt Kina, men også en række andre lande og EU. Sidste udmelding er en trussel om straftold på danskproducerede varer. Læs DM&T’s anbefalinger til, hvordan I forholder jer til situationen her.

usa flag skyskrabere 1300
14 jan. 25

Straftold på varer fra særligt EU, Canada, Mexico og Kina

For danske virksomheder, der eksporterer til USA, er Donald Trumps tilbagevenden til Det Hvide Hus især forbundet med én ting; nemlig bekymringen for en handelskrig.

Under Trumps sidste præsidentperiode, brugte han især told som værktøj til at forhandle bedre handelsaftaler, og allerede inden han officielt er indsat som præsident, gentager historien sig.

Således har den kommende præsident for nylig udtalt, at han vil pålægge told på 25 procent af al import fra Canada og Mexico, og 10 eller 20 procent told på alle handelspartnere, inklusive EU. Derudover varsler han yderligere 10 procent på kinesiske varer ovenpå de i forvejen forhøjede satser. Han anklager desuden flere lande for at tillade ulovlig migration og narkotikahandel, og beskylder EU-lande for urimelig handelspraksis.

”Jeg tror, at vi kan forvente en forhøjelse af tolden til USA relativt hurtigt efter, at Donald Trump tiltræder som præsident” siger Michael Hillmose, International Chef i DM&T.

Donald Trump varslede tidligere at hæve tolden med 60 procent, men har siden modereret det til mellem 10 og 25 procent. Forhøjelsen skal ses i lyset af, at der i forvejen er op til 35 procent told på varer, som eksporteres til USA.

Tekstiler er et af de områder, som berøres af forhøjet told. Det estimeres, at prisen på for eksempel tøj vil stige med to procent for den amerikanske forbruger, som følge af toldforhøjelsen alene.

Trussel om straftold på danske varer

En af de nyeste udmeldinger fra Trump er en trussel om at pålægge straftold på danskproducerede varer, som kommer i kølvandet på debatten om Grønland. Her er tekstilbranchen dog ikke så udsat, hvorfor det forventeligt vil være et fåtal af varer i branchen, der vil blive ramt i den forbindelse.

Hvordan sikrer man sig i relationen til samhandelspartnere?

DM&T anbefaler, at man hurtigst muligt gennemgår sine kontrakter og betingelser med samhandelspartnere i USA, og i den forbindelse tjekker op på, hvem der har ansvaret for importudgifter. Hvis man for eksempel har en aftale om ’Incoterms DDP’, har man ansvaret for betaling af alle udgifter frem til kunden i USA, og det kan derfor blive en dyr omgang, hvis der skal betales op mod 30 procent ekstra told oven i.

”I de tilfælde, hvor det er jer som leverandør, der står for importudgifterne, anbefaler vi, at I tager en dialog med samhandelspartneren om ansvarsfordelingen, og så vidt muligt aftaler, at eventuelle øgede toldudgifter skal deles imellem jer”, siger Rikke Mynster Johansen, advokat i DM&T.

DM&T anbefaler desuden at tage dialogen på forhånd, da det kan være vanskeligt at komme igennem med eventuelle ændringer til aftalen, når først toldforhøjelserne bliver effektueret.

Kontakt DM&T's rådgivere, hvis I har spørgsmål.

Vil du høre mere?

Ræk endeligt ud og lad os hjælpe dig videre.

Michael Hillmose foto
Michael Hillmose

International chef

97117294

mhi@dmogt.dk

michaelhillmose

Rikke Mynster Johansen portræt
Rikke Mynster Johansen

Advokat, handelsjura og told

97117222

rmj@dmogt.dk

rikke-mynster-johansen-91bb384