Producentansvar i Spanien – registrering og mærkning er påkrævet
Ligesom det er tilfældet i mange andre EU-lande, indfører Spanien nu også registrering, indberetning og mærkningsregler for emballage under det udvidede producentansvar (EPR). Ordningen i Spanien er mere kompliceret end i andre lande, og derfor giver vi her en kort opsummering af reglerne.
Kræver lokal repræsentant
Først og fremmest kræver det en juridisk tilstedeværelse i Spanien for at kunne registrere og indberette emballagen (kun husholdningsemballage), som bringes på markedet. Som udenlandsk virksomhed har du derfor brug for en spansk autoriseret repræsentant, hvis du ikke selv er registreret i landet. For at kunne entrere med en repræsentant skal du have et såkaldt NIF (uddybet nedenfor) og dertilhørende certifikat.
NIF (Número de Identificación Fiscal) er det spanske skattenummer, du skal bruge til at drive forretning i Spanien. For at ansøge om et NIF, skal du have en NIE (Número de Identidad de Extranjero). Først derefter kan du entrere med en lokal autoriseret repræsentant.
Din autoriserede repræsentant skal foretage registreringen til producentregistret. Virksomheder er forpligtet til at registrere sig i producentregistret, og sikre indsamling af emballageaffald gennem et retursystem/kollektivordning, som vi kender det fra Danmark og andre lande.
Kræver særlig mærkning
Ifølge den spanske lovgivning skal det fra januar 2025 fremgå af husholdningsemballagen, hvordan den skal bortskaffes (altså i hvilken type container den respektive emballage skal bortskaffes). Dette kan enten gøres ved brugen af symboler, eller ved at skrive med tekst på emballagen, hvordan den skal bortskaffes. Der er altså metodefrihed, om end det dog er et krav, at der på husholdningsemballage skal angives den fraktion eller container, hvori nævnte emballageaffald skal deponeres (se eksemplet nedenfor med farvekoderne).
Den spanske organisation Ecoembes har lavet et sæt symboler for at hjælpe forbrugere med at sortere emballage korrekt. Der skelnes mellem fire farver i symbolet. De fire kategorier er som følger:
Gul: Plastikemballage (drikkevarer, shampoo, vaskemiddel, indkøbsposer m.m.), metalemballage (drikkedåser, dåser med dåser, deodoranter m.m.) samt mad- og drikkekartoner (juice, mælk, smoothies, bouillon m.m.)
Blå: Æsker til pap (hangtags, skoæsker, gaveæsker, forsendelseskasser), papirposer osv.
Brun: Emballage, der er næsten fuldstændig biologisk nedbrydelig og som kan genbruges som gødning efter nedbrydning.
Grøn: Glasflasker af enhver art samt konserveringsglas og anden glasemballage.
Tjek, hvordan Ecoembes anbefaler at opfylde kravene i henhold til deres mærkningsvejledning. Der er et link til Ecoembes nederst i artiklen. Hvis du har yderligere spørgsmål, anbefaler vi at kontakte Ecoembes direkte.
Øvrige informationer
Afgifter på plastikemballage
I Spanien blev der indført plastafgift i januar 2023. Afgiften er €0,45 pr. kilogram ikke-genanvendt plast. Virksomheder, som er involveret i produktion eller distribution af emballage er omfattet. Det gælder også for onlineforhandlere uden for Spanien, hvis de leverer direkte til private slutforbrugere i landet. Der er en undtagelsesgrænse på 5 kg ikke-genanvendt plastik om måneden.
Økodesignplan (PEP)
I perioden 2024-2028 er virksomheder forpligtet til at indsende en Ecodesign Plan til retursystem/kollektivordning, hvis emballagemængderne overskrider 300 tons*.
*=Der er en række andre kriterier for, om en virksomhed bliver omfattet af en økodesignplan.
Green Dot udfases
”Green Dot”- ordningen plejede at være obligatorisk jf. emballageloven fra 1997. Den nye forordning, der blev offentliggjort i december 2022, erstatter den gamle, og derfor er ”Green Dot” ikke længere obligatorisk i Spanien.
Gældende regler for Triman og Spanien
Det har tidligere været beskrevet, at Triman kan bruges i Spanien, men det er som udgangspunkt ikke tilfældet. Triman forklarer ikke nødvendigvis, hvilke affaldsbeholdere emballagen skal smides ud i, og derfor kan de franske symboler ikke anvendes. Der kan være undtagelser, men det kræver en nærmere gennemgang af måden, det franske symbol anvendes på.
Tjekliste for EPR på det spanske marked
DM&T anbefaler i første ombæring, at danske virksomheder kontakter en kollektivordning (evt. den som I allerede benytter), som også har adgang til Spanien, for derigennem at få de nødvendige registreringer og i sidste ende opfylde kravene på det Spanske marked. Alternativt skal I selv gennemgå de nødvendige procedurer på egen hånd. DM&T har en guide liggende, som kan erhverves på forespørgsel.
Tjekliste for EPR i Spanien
Anskaf en NIF og derefter en NIE.
Indgå aftale med en autoriseret repræsentant.
Tilmelding hos retursystem/kollektivordning.
Indberet dine mængder af emballage.
Mærkning af emballagen.
Bemærk afgiften på plast.
Nyttige links:
Ecoembes (spansk retursystem/kollektivordning): https://www.ecoembes.com/en/companies/do-you-sell-packaged-goods
Zalandos University (online markedsplads): https://partner.zalando.com/university/article/what-are-the-epr-obligations-in-spain
Trimco (leverandør af labels): https://www.trimco-group.com/newsroom/spain-introduces-new-environmental-signage-requirements-for-packaging
Ecosistant (konsulenthus): https://www.ecosistant.eu/en/packaging-law-spain/
Den spanske lovgivning (kun på spansk): https://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2022-22690