Overenskomstfornyelsen 2025: Sådan foregår overenskomstforhandlingerne

Overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked er en omfattende og vigtig proces, der hvert andet eller tredje år sætter rammerne for arbejdsvilkår og lønniveauer i mange brancher. Her får du en gennemgang af, hvordan forhandlingerne foregår i 2025, med fokus på betydningen for medlemmerne af Dansk Mode & Textil.

2 OK25 1300x650
23 jan. 25

Januar 2025: Forhandlingerne starter på Industriens område

I begyndelsen af januar 2025 startede forhandlingerne på industriens område. Industriens overenskomst er udpeget som gennembrudsoverenskomst, fordi den omfatter flest lønmodtagere.

Det betyder, at resultatet af disse forhandlinger fastlægger de overordnede rammer for det øvrige arbejdsmarked. Typisk foreligger resultatet i første halvdel af februar, og det fungerer som pejlemærke for de efterfølgende forhandlinger.

Normallønsoverenskomster: Transportoverenskomsten som reference

For medlemmer under Dansk Mode & Textils overenskomster er det vigtigt at bemærke, at Textil- og Beklædningsoverenskomsten med 3F er en normallønsoverenskomst. Her er det Transportoverenskomsten mellem 3F og DI, der fungerer som gennembrudsoverenskomst for timelønsområdet. Resultatet fra disse forhandlinger giver en klar indikation af den stigningsprocent, der kan forventes på timelønsområdet.

Februar 2025: Dansk Mode & Textils forhandlinger

Efter gennembrudsoverenskomsterne er på plads, påbegynder Dansk Mode & Textil forhandlingerne med:

  • 3F: Textil- og Beklædningsoverenskomsten for timelønnede lagerarbejdere, produktionsarbejdere mv.

  • Teknisk Landsforbund: Funktionæroverenskomsten for designere og konstruktører mv.

  • HK Handel: Funktionæroverenskomsten på kontorområdet.

Målet er at afslutte disse forhandlinger inden udgangen af februar, da overenskomsterne udløber pr. 1. marts 2025.

Marts 2025: Statens Forligsmand

Hvis forhandlingerne trækker ud, hvad de typisk gør, kan statens Forligsmand udsætte en eventuel konflikt med 14 dage ad gangen. Dette betyder, at en potentiel konflikt kan blive udskudt til midten eller slutningen af marts. I denne periode kan Forligsmanden indkalde parterne til møder i Forligsinstitutionen, for at forsøge at nå til enighed.

Slut marts-april 2025: Mæglingsskitse og afstemning

Når der tegner sig et samlet billede af forhandlingsresultaterne, udarbejder Forligsmanden en mæglingsskitse i samarbejde med DA og FH. Denne skitse omfatter alle overenskomstområder, inklusive dem, der ikke er nået til enighed.

Det sendes til afstemning blandt lønmodtagerne, som finder sted i april. Hvis mæglingsforslaget bliver godkendt (”et ja”), træder overenskomstfornyelserne i kraft med tilbagevirkende kraft fra 1. marts 2025. Ved et ”nej” kan parterne gå i konflikt efter fem dage, hvilket potentielt kan udløse en storkonflikt i slutningen af april.

April-maj 2025: Storkonflikt - strejke og lockout

Ved en storkonflikt har lønmodtagersiden ret til at strejke, og arbejdsgiversiden kan ”lockoute” medarbejderne. Dette er et scenarie, som alle parter forsøger at undgå, da det kan have store konsekvenser for både virksomheder og medarbejdere.

Betydningen for medlemmer

For Dansk Mode & Textils medlemmer er det afgørende at følge udviklingen nøje, da resultatet af overenskomstforhandlingerne fastlægger vilkårene for de kommende to til tre år. Vi vil løbende holde jer opdateret og stå til rådighed for at besvare spørgsmål.

Er du i tvivl om, hvilke områder overenskomsterne dækker, kan du læse mere i denne artikel.

Hold jer orienteret gennem vores medlemskommunikation og kontakt os ved spørgsmål.

Vil du høre mere?

Ræk endeligt ud og lad os hjælpe dig videre.

Michael Lund-Nielsen
Michael Lund-Nielsen

Chefkonsulent, advokat

97117235

ml@dmogt.dk

michaellundnielsen1

DM&T-JANUAR-2020224115
Lars Schandorff

Overenskomstchef

97117236

ls@dmogt.dk

larsschandorff

NEW Jan hartmann Rømer portræt
Jan Hartmann Rømer

Advokat, HR & Agentforhold

97117234

jhr@dmogt.dk

janhartmannroemer