Nyt fra retspraksis: Beregning af godtgørelse til fleksjobber

Hvis en medarbejder, der er ansat i fleksjob opsiges, og opsigelsen ikke er sagligt begrundet, kan medarbejderen tilkendes en godtgørelse efter forskelsbehandlingsloven.

dmogt raadgiver hr-jura 1300x650
29 feb. 24

Der eksisterer to fleksjobordninger, hhv. den ”gamle” ordning hvor virksomheden betaler en fuld månedsløn til fleksjobberen og får refunderet ½ eller 2/3 af lønnen og den ”nye” ordning, som gælder for medarbejdere i fleksjob, der er ansat efter 1. januar 2013. På det tidspunkt blev ordningen ændret således, at fleksjobberen kun modtager løn for det antal timer, der arbejdes i virksomheden.

En godtgørelse efter den gamle ordning fastsættes med udgangspunkt i den fulde månedsløn. Da sådanne godtgørelser ofte udgør 9 måneders løn, er der tale om et betydeligt beløb. For medarbejdere under den nye fleksjobordning kan arbejdstiden udgøre ganske få timer pr. uge, og den samlede månedsløn vil dermed også være et mindre beløb. Det har derfor givet anledning til tvist om, hvordan en godtgørelse for usaglig opsigelse skal fastsættes for disse fleksjobbere, idet det fra lønmodtagerside blev gjort gældende, at godtgørelsen ikke skulle beregnes udelukkende ud fra månedslønnen, men at den skulle fastsættes skønsmæssigt til et langt højere beløb, for herved at afskrække virksomheder fra at opsige fleksjobberen.

Højesterets har i en dom fra marts 2024 afgjort striden og fastslået, at beregningen af godtgørelse til fleksjobbere ansat efter 1. januar 2013 skal beregnes ud fra den løn som arbejdsgiveren betaler, dog under hensyntagen til, at der skal være tale om en følelig sanktion, der har en afskrækkende virkning. I den konkrete sag blev der til en fleksjobber med en ugentlig arbejdstid på 2,5 timer fastsat en godtgørelse på 30.000 kr.

Hvis du har brug for konkret rådgivning eller sparring, er du altid velkommen til at kontakte din DM&T rådgiver.

Vil du høre mere?

Ræk endeligt ud og lad os hjælpe dig videre.

DM&T-JANUAR-2020224115
Lars Schandorff

Overenskomstchef

97117236

ls@dmogt.dk

larsschandorff

Michael Lund-Nielsen
Michael Lund-Nielsen

Chefkonsulent, advokat

97117235

ml@dmogt.dk

michaellundnielsen1

NEW Jan hartmann Rømer portræt
Jan Hartmann Rømer

Advokat, HR & Agentforhold

97117234

jhr@dmogt.dk

janhartmannroemer