Nye regler om udbetaling af uhævede feriepenge
De danske lønmodtagere får ikke hævet alle deres feriepenge. Folketinget har derfor vedtaget en lov, der udvider området for automatisk udbetaling. Vi gennemgår reglerne her.
Efter den nye ferielov trådte i kraft, har det vist sig, at mange lønmodtagerne ikke får hævet alle deres feriepenge, særligt ikke mindre beløb. Der indestår derfor samlet set store beløb i uhævede feriemidler.
For at afhjælpe dette har Folketinget netop vedtaget en lov, som genindfører de tidligere regler om bagateludbetaling af feriepenge og dermed udvider området for automatisk udbetaling af feriepenge. Reglerne supplerer de eksisterende regler om overførsel eller udbetaling af 5. ferieuge.
Udbetaling under et løbende ansættelsesforhold
Til medarbejdere, der får ferie med løn (typisk funktionærer) skal arbejdsgiver fremover automatisk udbetale løn under ferie og ferietillæg, hvis der er tale om 5. ferieuge og værdien heraf højest er på kr. 5.000 før skat og AM-bidrag. Udbetalingen skal ske efter ferieperiodens udløb den 31. december.
For medarbejdere, der får feriegodtgørelse, gælder, at feriepengene enten vil være indbetalt til Feriekonto eller indestå i virksomheden, fordi arbejdsgiver er omfattet af en feriegarantiordning, og dermed er feriepengeudbetaler.
Er arbejdsgiver omfattet af en feriegarantiordning er feriepengene indberettet til og registreret hos Feriepengeinfo. Arbejdsgiver vil derfor modtage en udbetalingsanmodning fra feriepengeinfo vedrørende de lønmodtagere, som har uhævede feriepenge på højest kr. 5.000 før skat og arbejdsmarkedsbidrag. Herefter skal arbejdsgiver undersøge om feriegodtgørelsen vedrører 5. ferieuge. Er det tilfældet skal feriepengene udbetales, i modsat fald afvises anmodningen.
Når reglerne om bagateludbetaling kan anvendes, vil det være uden betydning for arbejdsgivers ret til at udbetale, om lønmodtageren har modtaget offentlige ydelser i ferieafholdelsesperioden. Det er anderledes end ved ferielovens øvrige regler om udbetaling af 5. ferieuge.
Er der tale om feriepenge, som er indbetalt til Feriekonto udbetales disse automatisk af Feriekonto. Her er grænsen 3.000 kr. efter skat og AM-bidrag. Forskellen skyldes, at feriepengene er blevet beskattet ved indbetaling til Feriekonto.
Udbetaling til fratrådte medarbejdere
Arbejdsgivere, som er omfattet af en feriegarantiordning, skal automatisk udbetale feriepenge til medarbejdere, der er fratrådt inden 31. december, når beløbet udgør højest 5.000 kr. før skat og AM-bidrag og vedrører et ophørt ansættelsesforhold. Også her kræves der en udbetalingsanmodning fra Feriepengeinfo, før arbejdsgiver kan betales med frigørende virkning. Når arbejdsgiver modtager anmodningen, skal arbejdsgiver kontrollere, at feriepengene vedrører et ansættelsesforhold, som er ophørt. Er det ikke tilfældet afvises anmodningen.
Er feriegodtgørelse til en fratrådt medarbejder indbetalt til Feriekonto, vil Feriekonto automatisk udbetale de uhævede feriepenge, hvis beløbet udgør højest 3.000 kr. efter skat og AM-bidrag.
Reglerne gælder feriegodtgørelse optjent fra 1. september 2022.
Udbetaling af mindre beløb uden ferieafholdelse, i forbindelse med fratrædelse
Herudover giver den nye lov mulighed for, at arbejdsgiver kan vælge at udbetale feriepenge på op til og med kr. 2.500 før skat og AM-bidrag direkte til medarbejderen, når denne fratræder, uden at ferien er afholdt.
Herved undgår arbejdsgiver den administrative byrde, der er i at indberette og indbetale små beløb for kortvarigt ansatte. Reglen må maksimalt anvendes 2 gange for samme medarbejder indenfor samme ferieår. Denne regel gælder fra 31. december 2023.
Udbetaling af restferie på under 1 feriedag (decimalferiedage)
Hvis medarbejderen efter ferieårets udløb (31. august) har mindre end en feriedag til gode, så kan denne rest udbetales til medarbejderen. Det er medarbejderen, der skal anmode om udbetaling.
Reglen er en præcisering af gældende praksis.
Forenkling af administrationen af indefrosne feriemidler
Den nye lov indeholder også en forenkling af arbejdsgivers pligter i forbindelse med de indefrosne feriemidler. Blandt andet bortfalder kravet om at arbejdsgiver hvert år skal bekræfte, at arbejdsgiver ønsker at beholde feriemidlerne i virksomheden. Samtidig bliver indekseringsreglerne mere klare og enkle.