Ny EU-dom om overtidstillæg for deltidsansatte

EU-Domstolen har i en nylig dom, afsagt den 29. juli 2024, afgjort en principiel sag om overtidsbetaling til deltidsansatte, som kan få vidtrækkende konsekvenser for arbejdsmarkedet i hele EU – herunder også det danske arbejdsmarked.

EU dom overtidsbetaling 1300x650px
Af Jan Hartmann Rømer - jhr@dmogt.dk - 29 aug. 24
Sagen kort

Sagen vedrørte to deltidsansatte plejere i Tyskland, som krævede udbetaling af overtidstillæg for arbejdstimer, de havde præsteret ud over deres aftalte arbejdstid, men inden de havde nået den arbejdstid, der kræves for fuldtidsansatte. Arbejdsgiveren afviste dette krav og henviste til, at overtid først udløses, når en medarbejder arbejder mere end 38,5 timer om ugen, hvilket er standarden for fuldtidsansatte i sektoren.

Tvisten førte til en retssag, hvor den tyske domstol valgte at forelægge spørgsmålet for EU-Domstolen, da sagen berørte fortolkningen af EU-retten, især rammeaftalen om deltidsarbejde og ligebehandlingsdirektivet.

EU-domstolens afgørelse

EU-Domstolen blev anmodet om at tage stilling til, om det er i overensstemmelse med EU-retten, at deltidsansatte kun modtager overtidstillæg, når de overskrider det antal arbejdstimer, som gælder for fuldtidsansatte. Domstolen fastslog, at en sådan praksis udgør en ”mindre gunstig” behandling af deltidsansatte, som kan være i strid med rammeaftalens artikel 4. Dommen fremhæver, at deltidsansatte, som arbejder ud over deres kontraktuelle arbejdstid, uden at modtage overtidstillæg, forskelsbehandles i forhold til fuldtidsansatte, der modtager overtidstillæg for arbejdstimer ud over den normale fuldtidsnorm og at denne praksis ikke kan retfærdiggøres med hensyn til at beskytte fuldtidsansatte eller begrænse arbejdsgiverens mulighed for at pålægge overarbejde.

Desuden fandt EU-Domstolen, at ordningen potentielt udgør indirekte forskelsbehandling på grund af køn, hvis det kan påvises, at flere kvinder end mænd arbejder på deltid, hvilket er tilfældet i mange sektorer. Domstolen bemærkede, at det ikke er nødvendigt, at mænd udgør flertallet blandt fuldtidsansatte for at påvise indirekte diskrimination. Det er tilstrækkeligt, at deltidsreglerne uforholdsmæssigt påvirker kvinder negativt.

Dommens betydning

Dommen har betydelige implikationer for arbejdsmarkedet i Danmark, hvor overenskomster indeholder lignende bestemmelser om overtidsbetaling. Arbejdsmarkedets parter må nu nøje overveje, hvordan det sikres, at overenskomster ikke stiller deltidsansatte dårligere end fuldtidsansatte.

Sammenfattende understreger dommen vigtigheden af, at alle ansatte, uanset om de arbejder deltid eller fuldtid, skal behandles lige, når det kommer til rettigheder som overtidsbetaling.

Anbefaling

Hvor det er muligt, bør overarbejde blandt deltidsansatte fortsat minimeres, eksempelvis ved at fordele overarbejde til fuldtidsansatte eller ved at tilbyde deltidsansatte en højere arbejdstid.

For deltidsansatte, der er omfattet af en overenskomst, anbefaler DM&T, at overarbejde håndteres i overensstemmelse med de gældende overenskomster.

For deltidsansatte, der ikke er dækket af en overenskomst, anbefaler DM&T, at de behandles ligesom deres sammenlignelige fuldtidskolleger. Deltidsansatte uden overenskomst bør derfor modtage overarbejdsbetaling for timer ud over deres aftalte arbejdstid, på samme vilkår som fuldtidsansatte.

Bliver virksomheden mødt med et krav fra en fagforening angående ovenstående, bør I altid kontakte os.

Vil du høre mere?

Ræk endeligt ud og lad os hjælpe dig videre.

NEW Jan hartmann Rømer portræt
Jan Hartmann Rømer

Advokat, HR & Agentforhold

97117234

jhr@dmogt.dk

janhartmannroemer