Er din webshop klar til tilgængelighedsdirektivet?
Fra sommeren 2025 skal din virksomhed efterleve EU’s tilgængelighedsdirektiv. Det betyder, at en række varer og tjenester, herunder B2C-webshops skal være lettere at bruge for personer med handikap. Vi guider dig gennem direktivets betydning.
Fra sommeren 2025 skal din virksomhed efterleve EU’s tilgængelighedsdirektiv. Det betyder, at en række varer og tjenester, herunder B2C-webshops skal være lettere at bruge for personer med handikap. Vi guider dig gennem direktivets betydning.
EU’s tilgængelighedsdirektiv medfører, at en række produkter og tjenester pr. 28. juni 2025 skal være lettere at anvende for personer med varige eller midlertidige handikap. For branchen har det særlig betydning for bl.a. B2C-webshops, som skal kunne anvendes af personer med f.eks. nedsat syn eller andre handikap. Lovgivningen omfatter ikke B2B-tjenester.
Over 80 millioner mennesker i EU lever med et handikap, og med en aldrende befolkning er dette tal stigende. Derfor er det vigtigt, at personer med handikap – både synlige og usynlige, varige som midlertidige – fortsat kan indgå i samfundet på lige fod med alle andre borgere. Tilgængelighed er med andre ord kommet for at blive, og mens der allerede har været et større rul overfor offentlige myndigheder, er turen nu kommet til det private erhvervsliv, som skal efterleve Tilgængelighedsdirektivet senest den 28. juni 2025.
Hvad er omfattet?
Scope for tilgængelighedsdirektivet kan kort forklares som alle dele af samfundet, som en forbruger med handikap har brug for at tilgå på lige fod med andre forbrugere. Direktivet omfatter således både specifikke produkter og tjenester. Skemaet her angiver, hvad der er omfattet:
Produkter:
computere og operativsystemer
betalingsterminaler og visse selvbetjeningsterminaler såsom pengeautomater, billetautomater, selvbetjeningsautomater til check-in og interaktive selvbetjeningsterminaler
smartphones og andet udstyr, der bruges til at få adgang til elektroniske kommunikationstjenester
TV-udstyr, der omfatter digitale TV-tjenester
e-bøger.
Tjenester:
telefonitjenester
tjenester, der giver adgang til audiovisuelle medietjenester
visse elementer i forbindelse med personbefordring med fly, bus, tog og skib, herunder websteder, mobiltjenester, elektroniske billetter og informationssystemer
forbrugerorienterede banktjenester
e-bøger
besvarelse af alarmopkald til det fælleseuropæiske alarmnummer »112«
Hvad betyder det for branchen?
For branchen er det særligt e-handel, som er interessant, da det vil betyde, at forbrugerrettede webshops skal gøres tilgængelige for personer med handikaps, fx svagtseende. Der skal med andre ord være mere end en sensorisk kanal tilgængelig på webshoppen.
Det betyder konkret, at en webshop rettet mod forbrugere skal indrettes på en sådan måde, at der f.eks. er:
tilstrækkelig kontrast mellem farverne
fleksibelt design der understøtter større tekst
muligt at navigere med special tastaturer og øvrige input-enheder
muligt at betjene med stemmestyring
muligt at navigere med skærmlæser
Der findes forskellige standarder, som kan guide i forhold til opfyldelse af tilgængelighedskravene, og her kan særligt EN 301-549 nævnes som et godt sted at starte.
Der findes allerede mange webshop-udviklere, som har fokus på de nye regler, og som kan guide i forhold til konkrete implementeringer på webshops, hvorfor det anbefales at kontakte din egen webshop udvikler først for at få råd og vejledning til konkrete tiltag på egen webshop.
Sikkerhedsstyrelsens vejledning
DM&T anbefaler, at man som virksomhed begynder at forberede sig på det nye tilgængelighedsdirektiv. Selv om der stadig er flere uafklarede spørgsmål, er der nogle overvejelser, man allerede nu kan gøre sig.
For det første anbefales det at læse Sikkerhedsstyrelsens vejledning om tilgængelighed for e-handelstjenester.
Sikkerhedsstyrelsen oplyser også, at der arbejdes på et kommende webinar målrettet tilgængelighed på e-handelstjenester, som forventes i starten af 2025. DM&T informerer nærmere herom, når webinaret er annonceret.
Håndhævelse af regler
Det bliver Sikkerhedsstyrelsen som pr. 28. juni 2025 kommer til at kontrollere, at de nye tilgængelighedskrav efterleves.
Manglende overholdelse vil kunne sanktioneres med både påbud, forbud og bødestraf.