Er den 24. og 31. december betalt eller selvbetalt, og skal ferie varsles?
Det er ikke alle dage, der er reguleret af ferieloven, og den 24. og 31. december er nogle af de dage, der ofte volder hovedbrud. Skal der varsles ferie til afholdelse, eller er det arbejdsgiverbetalte fridage?
Generelt
Udgangspunktet i Danmark er, at både den 24. og 31. december er helt almindelige arbejdsdage som medarbejderen selv skal betale.
Kun hvis kontrakten, personalehåndbogen, overenskomsten eller kutymen i virksomheden siger, at der er betalt frihed disse dage, skal arbejdsgiveren betale.
Kutymen
Har arbejdsgiveren de tidligere år givet sine medarbejdere fri med løn den 24. og 31. december, uden brug af hverken ferie, feriefridage, afspadsering eller løntræk, så er der stor sandsynlighed for, at der er opstået en kutyme. I så fald skal arbejdsgiveren fortsat betale for fridagene.
Ønskes kutymen opsagt, skal du kontakte HR-Jura hos DM&T.
Kollektiv lukning kræver varsling af ferie
Holder virksomheden kollektivt lukket i julen, skal eventuelle feriedage varsles til afholdelse senest en måned før afholdelsen.
Arbejdsgiveren skal være opmærksom på, om medarbejderne har tilstrækkelige feriedage til rådighed.
Overenskomster
Overenskomstmedlemmer hos DM&T kan være bundet af flere forskellige overenskomster. De har forskellige regler om den 24. og 31. december:
1) Textil & Beklædningsoverenskomsten mellem 3F og DM&T
24. december er en hel fridag med fuld løn, forudsat at der er lidt et indtægtstab.
31. december er en hel fridag med fuld løn, forudsat at der er lidt et indtægtstab.
2) Overenskomsten mellem Teknisk Landsforbund og DM&T
24. december er en fridag med løn.
31. december er en almindelig arbejdsdag.
3) Overenskomsten mellem HK Handel og DM&T
24. december er en fridag med løn.
31. december er en almindelig arbejdsdag.
4) Overenskomsten mellem CO Industri og DI
24. december er en overenskomstmæssig fridag. Arbejdstiden i ugen reduceres med 1/5, hvis 24. december ligger på ugens 5 første hverdage. Der kan ydes betaling fra medarbejderens fritvalgskonto.
31. december er en almindelig arbejdsdag.
5) Butiksoverenskomsterne mellem HK Handel og hhv. Dansk Erhverv eller DI OII
24. december: Arbejdstiden i ugen, hvori 24. december ligger, skal reduceres i forhold til medarbejderens gennemsnitlige ugentlige arbejdstid, og der betales almindelig løn for dagen.
31. december: Hvis butikken lukker tidligere end normalt, skal medarbejderens timer reduceres med det antal timer, som butikken lukker før tid. Der skal betales almindelig løn for disse timer.
6) Lederaftalen mellem Dansk Arbejdsgiverforening og Ledernes Hovedorganisation
Både 24. og 31. december kan frit aftales, men hvis der ikke er aftalt noget, så følger lederen vilkårene for sine underordnede medarbejdere.
Kontakt DM&T, hvis du har brug for rådgivning
Du er altid velkommen til at kontakte vores rådgivere inden for HR-jura, hvis du har spørgsmål eller brug for yderligere uddybning.