Klima
Alt for få af branchens virksomheder har sat deres klimaindsats i system. Men det er vigtigt at komme i gang med at indsamle data, der vil gøre det muligt at rapportere på scope 1, 2 og derefter tage hul den omfattende scope 3.
Tekstiler indtager en femteplads som den største udleder af drivhusgasser i EU, svarende til 121 millioner ton CO2e eller 27 % af EU’s samlede udledninger. Heraf stammer halvdelen fra beklædning, 30 % fra tekstiler anvendt i husholdninger og andre tekstiler, og 20 % stammer fra fodtøj.
Både produktionen og forbruget af tekstiler er med til at udlede drivhusgasser. I EU-regi stammer omkring 80 % af det samlede klimaftryk fra tekstiler fra produktionsfasen, 3 % fra distribution og detail, 14 % afstedkommer af forbrugsfasen (vask, tørretumbling og strygning), og til sidst 3 %, der stammer fra bortskaffelsesfasen (herunder indsamling, sortering, genanvendelse, affaldsforbrænding og anden affaldshåndtering).
Drivhusgasudledningen i produktionsfasen stammer hovedsagelig fra fiberproduktionen og kan variere betragteligt, afhængig af hvilken type af fibre, der produceres. Hertil kommer drivhusgasudledning, typisk i form af energiforbrug, til produktion af garner og metervarer, indfarvning, finish og cut-make-trim, samt i forbindelse med transport. Det er værd at bemærke, at tæt på 75 % af udledningerne sker uden for EU, særligt i Asien, hvor en stor del af vores tekstiler produceres. Der findes flere forskellige rapporter som, på globalt plan, har opgjort andelen af den samlede mængde CO2e, udledt fra tekstilindustrien. Resultaterne er meget forskellige, typisk mellem 2-10 %, og afhænger af, hvilke metoder og data, der er anvendt og, hvilke afgrænsninger for beregningerne, der er foretaget.
Vil du vide mere?
Bliv medlem af DM&T i dag og få adgang til denne og mange andre artikler, ekspertrådgivning og meget mere.