Cirkulær økonomi

Vi introducerer dig til cirkulær økonomi som begreb og giver dig DM&T's anbefalinger, som kan gøre overgangen fra lineær til cirkulær lettere.

bæredygtighed og samfundsansvar grøn
5 jan. 24

Langt de fleste mode- og tekstilvirksomheder bygger på en traditionel lineær forretningsmodel, der beror på vækst gennem forbrug og som generer store mængder af ”værdiløst” affald. På den måde har presset for vækst resulteret i økonomiske praksisser, der fremmer forbruget gennem reduktion af produktionsomkostninger og øget omsætningshastigheder. Det har resulteret i en forretningsmodel, som agerer ud fra at jordens naturlige ressourcer er uudtømmelige og som ikke tager højde for de miljømæssige og sociale konsekvenser produktionen og forbruget af modetøj og tekstiler har.

Cirkulær økonomi handler, kort fortalt, om livstidsforlængelse og recirkulering af ressourcer/ produkter. Den cirkulær økonomiske model består overordnet set af fire led: 1) vedligeholdelse og reparation, 2) genbrug, 3) genfremstilling/ re-design og 4) genanvendelse. Jo længere ud i ledende du kommer, jo flere ressourcer og jo mere energi skal der til for at forarbejde produktet. Dermed er genanvendelse altså det sidste og mest ressource- og energikrævende led i den cirkulære model. Jo flere gange og jo tættere på det første led et produkt kan cirkulere, jo større er den miljø- og ressourcemæssige besparelse.

Cirkulær økonomi handler altså om at bevare ressourcer i lukkede kredsløb, ved at designe affald og forurening ud af systemet. Det er en systemtankegang, der tilbyder et alternativ til den eksisterende brug-og-smid-væk-kultur og den måde vi tænker forretning på i dag. Den indebærer at økonomisk vækst afkobles en samtidig vækst i forbruget af ressourcer.

Hvorfor er det vigtigt at handle på?

På verdensplan forbruger vi hvad der svarer til ressourcerne på 1,7 jordklode. Hvis alle levede som danskerne skulle vi bruge 4,2 jordklode. Forbruget af Jordens ressourcer foregår, med andre ord, i en langt højere hastighed end jorden kan nå at regenerere de selv samme ressourcer.

En gennemsnitlig borger i EU estimeres at forbruge omkring 15 kg tekstil og sko om året, og studier viser at vi bruger vores tøj færre og færre gange inden vi bortskaffer det. Med fortsat voksende økonomier og en befolkningstilvækst frem mod 2030, forventes det samlede forbrug af modetøj alene at stige med intet mindre end 63 %.

Vores forbrug genererer i dag store mængder af tekstilaffald, hvor kun omkring 1 % genanvendes til nye tekstiler. Vi bortskaffer altså enorme mængder af ressourcer, der vil kunne indgå et cirkulært system. Den store efterspørgsel efter nye ressourcer medfører ressourceknaphed og dertilhørende prisstigninger på råvare, som udgør en trussel for vores branche og samfundsøkonomien i sin helhed.

Vil du vide mere?

Bliv medlem af DM&T i dag og få adgang til denne og mange andre artikler, ekspertrådgivning og meget mere.

Bliv medlem Log ind

Vil du høre mere?

Ræk endeligt ud og lad os hjælpe dig videre.

Michelle Utzon-Frank portræt
Michelle van Velthoven Utzon-Frank

Bæredygtighedsrådgiver

97117229

mvu@dmogt.dk

michelle-van-velthoven-utzon-frank

Marie Busck
Marie Busck

Chief Sustainability Officer

97117293

mb@dmogt.dk

marie-busck-5937673