Udkast til nationalt PFAS-forbud sendes i offentlig høring

Udkastet til bekendtgørelsen om et nationalt forbud mod PFAS i beklædning og imprægneringsmidler til forbrugere er nu sendt i offentlig høring frem til den 27. september 2024, hvormed der kan tages højde for utilsigtede konsekvenser af et nationalt forbud, som måtte komme frem i forbindelse med høringen.

PFAS 1300x650px
AfCathrine Cecilie Bonnor - cb@dmogt.dk - 13 sep. 24

Baggrund

I foråret vedtog et enigt Folketing en dansk handlingsplan, der skal sikre, at der ikke længere udledes PFAS i Danmark. Et væsentligt element i den handlingsplan er et generelt forbud mod PFAS i beklædning og imprægneringsmidler, der henvender sig til forbrugerne.

Omfang

I udkastet til bekendtgørelsen lægges der op til et forbud gældende fra 1. juli 2026 mod at importere og sælge beklædning, fodtøj og imprægneringsmidler til beklædning og sko, hvor disse forbrugervarer indeholder PFAS i koncentrationer, som må formodes at skyldes en tilsigtet brug af PFAS.

Derudover lægges der op til, at grænseværdien fastsættes og, at utilsigtede forureninger fra produktionsprocesser ikke fører til en overskridelse af grænseværdierne.

Det fremgår desuden af høringsbrevet, at ”Produktkategorierne er udvalgt ud fra Miljøministeriets kendskab til, at disse forbrugerkategorier medfører den største udledning af PFAS, og dermed vil et forbud heraf medføre den største miljøeffekt”.

De erhvervsøkonomiske omkostninger ved at forbyde PFAS i beklædning og sko estimeres til 30 mio. kr. årligt fra 2025, og indtil det forventede EU-forbud.

Du kan læse hele udkastet til bekendtgørelsen her.

Vigtigt, at branchen bliver hørt

Mens DM&T fortsat er enige i, at PFAS skal udfases fra almindelig beklædning til forbrugerne, er det dog vigtigt, at det sker med afsæt i den virkelighed, som erhvervslivet og branchen oplever.

I den forbindelse har DM&T tidligere sat spørgsmålstegn ved nogle af de betingelser som aftaleteksten lægger op til, herunder fastsættelsen af en bindende bagatelgrænse for utilsigtet tilstedeværelse af PFAS, og har på den baggrund været i dialog med myndighederne om, at erhvervslivet bør høres, før man indfører et forbud mod PFAS i tekstiler.

Den bøn er imidlertid blevet hørt, og udkastet til bekendtgørelsen er nu sendt i offentlig høring fra den 30. august 2024 – 27. september 2024. Med dét er vi ét skridt nærmere det nationale forbud mod PFAS i tøj, sko og imprægneringsmidler, som vil gælde indtil det forventede EU-forbud, potentielt træder i kraft.

Potentielle udfordringer ved forslaget

DM&T kommer naturligvis til at afgive et høringssvar, og vil desuden kontakte en række af vores medlemmer, hvor det er relevant.

Et par af de udfordringer som DM&T forventer, at forslaget kan give anledning til, er blandt andet på følgende områder:

  • Afgrænsning af produktkategorier (hvordan gøres det, og vil der være produkter i gråzonen?)

  • Lagervarer (for dem som har lagervarer liggende i længere tid, er 1 år meget kort tid)

  • Grænseværdier (er umiddelbart lave, hvilket kan være en udfordring ift. muligheden for detektion og baggrundsforurening)

DM&T opfordrer medlemmer, der måtte have input eller bekymringer i forbindelse med forslaget, til at kontakte vores rådgivere på området, Jette Lindgaard eller Marie Busck.

Vil du høre mere?

Ræk endeligt ud og lad os hjælpe dig videre.

Jette Lindgaard portræt
Jette Lindgaard

Miljø- og bæredygtighedschef

97117216

jl@dmogt.dk

jette-lindgaard-5a86894

Marie Busck
Marie Busck

Chief Sustainability Officer

97117293

mb@dmogt.dk

marie-busck-5937673