PEFCR for tøj og fodtøj er nu officielt – hvad betyder det for branchen?

Den 23. april godkendte den tekniske arbejdsgruppe bag PEFCR Apparel and Footwear (Product Environmental Footprint Category Rules) en ny fælles metode til at måle miljøpåvirkningen fra beklædning og fodtøj. Metoden er resultatet af flere års arbejde og bliver officielt lanceret den 25. juni 2025 i Bruxelles. Herfra vil virksomheder kunne anvende PEFCR på frivillig basis som en fælles ramme til at dokumentere produkters miljøaftryk.

Skabeloner CB-56-Miljø 1300x650px
9 maj 25
Hvad er PEFCR, og hvorfor er det vigtigt for modebranchen?

PEFCR er en metode, der skal hjælpe virksomheder med at måle og dokumentere deres produkters miljøpåvirkning – fra råmateriale til slutprodukt. For tøj- og skobrancher, som er blandt de mest miljøbelastende sektorer, bliver det et vigtigt værktøj til at skabe mere gennemsigtighed og sammenlignelighed på tværs af produkter og virksomheder.

Metoden er ikke obligatorisk, men dens anerkendelse som officiel reference betyder, at flere virksomheder sandsynligvis vil tage den til sig for at imødekomme forbrugernes og lovgivernes krav om bæredygtighed og dokumentation.

Kritik: For simpel og uretfærdig?

Selvom PEFCR bliver præsenteret som et gennembrud, er metoden ikke uden kritik. Flere NGO’er og dele af tekstilindustrien har sat spørgsmålstegn ved, om metoden i sin nuværende form tager højde for alle relevante miljøparametre. Kritikken går især på, at den vægter nogle miljøpåvirkninger – som klimaaftryk – meget højt, mens andre, som mikroplastforurening og sociale forhold, fylder meget lidt eller slet ikke.

Derudover har nogle interessenter advaret om, at metoden kan risikere at favorisere visse materialetyper – fx syntetiske fibre – fordi livscyklusdataene bag dem er mere tilgængelige og “bedre” i systemets logik, selvom disse materialer har andre miljømæssige og sociale udfordringer.

PEFCR og fremtidens lovgivning

Trods kritikken kan PEFCR få stor betydning for kommende regulering. Europa-Kommissionens miljøafdeling (DG ENV) har allerede nævnt, at metoden kan få indflydelse på udformningen af den kommende Delegerede retsakt for beklædning – et sæt regler, der skal definere bæredygtighedskrav til tekstilprodukter under Ecodesign-forordningen (ESPR).

Samtidig arbejdes der allerede på næste fase. Mod slutningen af 2025 eller begyndelsen af 2026 forventes en ny teknisk arbejdsgruppe at blive nedsat. Fokus her vil være at forenkle reglerne og gøre metoden lettere at anvende for virksomheder i hele værdikæden.

Den bagvedliggende PEF-database, som metoden bygger på, var oprindeligt sat til at udløbe ved udgangen af 2025, men Kommissionen arbejder nu på at forlænge brugen til mindst 2027 eller 2028, så virksomheder kan fortsætte med at anvende metoden, mens næste version udvikles.

Med godkendelsen af PEFCR-metoden har EU taget et vigtigt skridt mod mere ensartede miljøvurderinger i modebranchen. Selvom metoden i første omgang er frivillig, åbner den op for både bedre dokumentation og potentielt mere ambitiøs regulering i fremtiden.

Branchens perspektiver på PEF

PEF-rammen er resultatet af mere end ti års udvikling og testning med bidrag fra en bred vifte af aktører på tværs af brancher. Mange virksomheder i tekstil- og fodtøjsindustrien ser et strategisk potentiale i metoden, ikke kun som et livscyklusvurderingsværktøj, men også som en forretningsmæssig fordel.

For det første giver metoden virksomheder mulighed for at identificere og analysere de største miljøpåvirkninger i deres værdikæder – et vigtigt redskab i arbejdet med at leve op til både den kommende Green Claims-forordning og andre EU-initiativer inden for bæredygtighed.

Derudover kan de detaljerede miljødata anvendes til at styrke interne bæredygtighedsstrategier, eksempelvis ved at udvikle nye produktdesigns eller tilpasse indkøbsbeslutninger på baggrund af dokumenteret miljøpåvirkning.

Et andet væsentligt argument for PEF er behovet for standardisering. I dag eksisterer der et væld af nationale og private miljømærker og vurderingsmetoder, hvilket skaber forvirring og overlap. En fælles, EU-dækkende tilgang kan bidrage til at skabe klarhed og effektivitet for både virksomheder og myndigheder.

Selvom der har været kritik af, at PEF-metoden endnu ikke favner alle miljøaspekter fuldt ud, ser mange aktører i industrien det som et vigtigt udgangspunkt – og et redskab, der kan styrkes og tilpasses over tid, i takt med at nye data og krav udvikles.

Generelt er der en bred enighed i industrien om, at en fælles metode til miljøvurdering kan styrke både gennemsigtighed og tillid – både over for forbrugere og i reguleringssammenhænge.

I slutningen af maj forventes PEFCR Apparel & Footwear at blive publiceret på hjemmesiden.

Du kan læse mere om produkters miljøaftryk på DM&T’s rådgivningsside om LCA og PEF.

Vil du høre mere?

Ræk endeligt ud og lad os hjælpe dig videre.

Michelle van Velthoven Utzon-Frank
Michelle van Velthoven Utzon-Frank

Chefkonsulent, bæredygtighed

97117229

mvu@dmogt.dk

michelle-van-velthoven-utzon-frank

Jette Lindgaard 2025
Jette Lindgaard

Miljø- og bæredygtighedschef

97117216

jl@dmogt.dk

jette-lindgaard-5a86894