Partnerskab vil styrke biodiversitet med 40 anbefalinger

22 organisationer fra den private sektor, civilsamfund og videninstitutioner er blevet enige om, at virksomheder skal bidrage til at standse tabet af biodiversitet senest i 2030, og bidrage til genopretningen af naturen og biodiversiteten både i havet og på land. Men for at det skal lykkes, kræver det indsatser fra mange parter, og nu er organisationerne klar med deres anbefalinger til en vellykket indsats. DM&T er en af de 22 aktører og understreger vigtigheden af at fokusere på biodiversitet.

biodiversitet1300
AfSimon Hansen - sh@dmogt.dk - 18 jun. 24

Biodiversitetskrisen er markant. 20 procent af verdens arter er i fare for at uddø, og følgevirkningerne er katastrofale for naturen, klimaet, klodens indbyggere men også for virksomheder. For selvom tabet af biodiversitet ikke fylder lige så meget som klima i mediebilledet eller samfundsdiskussionen, er biodiversitetskrisen mindst lige så vigtig som klimakrisen.

Det er der heldigvis en anerkendelse af i dansk erhvervsliv og blandt en række organisationer, og derfor takkede de i maj 2023 ja, da miljøminister Magnus Heunicke inviterede dem til at blive en del af et nyligt nedsat Biodiversitetspartnerskab. Det partnerskab kunne på Folkemødet i den forgangne uge overrække 40 anbefalinger til miljøministeren.

Du finder anbefalingerne her

Anbefalingerne er både tiltænkt virksomheder, branche- og erhvervsorganisationer, regeringen og myndigheder samt videns- og forskningsinstitutioner. Netop den brede forankring er vigtigt, understreger Katherine Richardson, medlem af partnerskabet, professor i biologisk oceangeografi og en tungtvejende stemme i biodiversitetsdebatten.

”For mange har en opfattelse af, at det er ”politikerne”, der skal gøre noget ift. standsning af biodiversitetskrisen, men vi har alle et ansvar. Virksomheder har et særligt stort ansvar, fordi deres aktiviteter og værdikæder er i direkte kontakt med biodiversiteten. Derfor har det været rigtig positivt - og livsbekræftende - at være en del af Biodiversitetspartnerskabet og være med til fødslen af anbefalingerne,” siger hun.

DM&T vedkender sig stort ansvar og vil øge fokus på biodiversitet

DM&T er en af de organisationer, der i Biodiversitetspartnerskabet er repræsenteret af Chief Sustainability Officer Marie Busck, er meget bevidste om det ansvar, der påhviler erhvervslivet bredt, men også mode- og tekstilbranchen mere specifikt.

”Det massive tab af biodiversitet er kritisk for vores planet, men også for erhvervslivet. Det er derfor helt afgørende, at vi gennem Biodiversitetspartnerskabet har udarbejdet en række værktøjer til at danne ramme om en fælles indsats for dansk erhvervsliv. I mode- og tekstilbranchen vil vi glæde os til udbrede og arbejde videre med biodiversitetspartnerskabets anbefalinger i den danske branche, for det vil også få en global effekt,” siger Marie Busck i forbindelse med lanceringen.

Hun fortæller, at hun glæder sig til at arbejde videre med det sektorspecifikke fokus og redskaber, som kan hjælpe virksomhederne med at styrke biodiversitetsindsatsen, ligesom hun og resten af DM&T påtager sig ansvaret for at leve op til de anbefalinger, der retter sig mod branche- og erhvervsorganisationer.

Allerede ved sidste års TOPMØDE satte DM&T biodiversitetskrisen øverst på agendaen, da en af verdens førende forskere på området professor Carsten Rahbek, Københavns Universitet, var blandt årets hovedtalere. Han understregede dengang, at biodiversitetskrisen rammer branchen hårdt, fordi den kommer til at medføre ressourceknaphed og adgang til vand. Samtidig nævnte han også, at netop det intensive ressourceforbrug er en væsentlig grund til den aktuelle biodiversitetskrise, og virksomhederne har et ansvar for at rette op på den. Carsten Rahbek er også en del af Biodiversitetspartnerskabet, og i forbindelse med lanceringen siger han:

”Virksomhederne forbruger naturens ressourcer i deres værdikæder, men disse ressourcer er langtfra uendelige og vil blive knappe i fremtiden, hvis ikke også virksomhederne agerer på biodiversitetsområdet. Når virksomhederne bør forstå, kortlægge og minimere deres aftryk på biodiversiteten, så handler det i bund og grund om rettidig omhu og på sigt om virksomhedernes egne rammevilkår.”

På sidste års TOPMØDE forklarede han, at mode- og tekstilbranchen i høj grad bør interessere sig for biodiversitetskrisen fordi den direkte kan kobles til fremtidig forsyningssikkerhed, ressourceknaphed og naturkatastrofer.

Udover anbefalinger har Biodiversitetspartnerskabet formuleret en fælles mission og vision, som sætter mål for virksomhedernes indsatser. Biodiversitetspartnerskabets vision er, at virksomheder bidrager til at løse biodiversitetskrisen, og bidrager til at opfylde målene i EU’s Biodiversitetsstrategi og i den globale Kunming-Montreal biodiversitetsaftale om at stoppe det globale tab af biodiversitet frem mod 2030 og sikre fremgang for biodiversiteten i 2050. Biodiversitetspartnerskabets mission er, at virksomheder bidrager til at standse tabet af biodiversitet senest i 2030, og bidrager til genopretningen af naturen og biodiversiteten både i havet og på land.

Få dage efter at Biodiversitetspartnerskabet havde præsenteret sine anbefalinger, gav det Europæiske Råd grønt lys til den naturgenopretningslov, der skal genoprette mindst 20 procent af EU’s hav- og landområder i 2030.

Biodiversitetspartnerskabet anbefaler:
  • At virksomheder kortlægger indvirkninger og afhængigheder af biodiversitet, undgår eller reducerer negative indvirkninger på biodiversitet og bidrager til at beskytte og genoprette biodiversitet, samt bidrager til en samlet fremgang for biodiversiteten.

  • At branche- og erhvervsorganisationer arbejder for, at virksomheder undgår eller reducerer deres negative biodiversitetsaftryk, bidrager til naturgenopretning og bidrager til en samlet fremgang for biodiversiteten.

  • At regeringen og myndighederne understøtter virksomhederne i at udvikle og forbedre biodiversitetsindsatser, samt går forrest og viser, hvordan man kan reducere sin indvirkning på biodiversitet og bidrage til samlet fremgang for biodiversiteten.

  • At videninstitutionerne fokuserer på data- og vidensopbygning, der understøtter virksomhedernes og myndighedernes arbejde med biodiversitet.

  • At det bredt sammensatte Biodiversitetspartnerskab fortsættes og i fællesskab nedsætter tematiske underarbejdsgrupper, der kan bidrage til at understøtte virksomheders biodiversitetsindsatser yderligere.

Inden oktober 2024 skal miljøministeren give en tilbagemelding til Biodiversitetspartnerskabet på anbefalingerne til myndigheder og regeringen.

Du kan læse de detaljerede anbefalinger her

Vil du høre mere?

Ræk endeligt ud og lad os hjælpe dig videre.

Marie Busck
Marie Busck

Chief Sustainability Officer

97117293

mb@dmogt.dk

marie-busck-5937673