Parlamentet har vedtaget direktivet der skal gøre en ende på greenwashing
Europa-Parlamentet netop godkendt det direktiv, der vil forbedre produktmærkningen og forbyde vildledende miljøanprisninger.
På et plenarmøde onsdag, vedtog Europa-Parlamentet direktivet med hele 593 stemmer for, kun 21 imod og 14 hverken/eller. Direktivet skal beskytte forbrugerne mod vildledende markedsføring, og hjælpe dme med at træffe bedre, mere oplyste valg i købsøjeblikket. For at opnå dette vil en række problematiske markedsføringsvaner forbundet med greenwashing og tidlig forældelse af varer blive føjet til EU's liste over forbudte handelspraksisser.
Slut med generelle anprisninger, skrappere krav til mærker og opgør med udledningskompensation
Et af de centrale forhold i direktivet er, at produktmærkning skal være klarere og mere troværdig ved at forbyde brugen af generelle miljøanprisninger som ’miljøvenlig’, ’naturlig’, ’bionedbrydelig’, ’klimaneutral’ eller ’øko’ uden at kunne fremlægge behørig dokumentation.
"Denne lov vil ændre alle europæeres hverdag! Vi gør op med smid væk-kulturen, gør markedsføring mere gennemsigtig og bekæmper for tidlig forældelse af varer. Forbrugere skal kunne vælge produkter, der er mere holdbare, reparationsvenlige og bæredygtige takket være mere pålidelige etiketter og reklamer. Vigtigst af alt kan virksomheder ikke længere narre folk ved f.eks. at sige, at plastikflasker er gode, fordi virksomheden plantede træer et sted — eller sige, at noget er bæredygtigt uden at forklare hvordan. Det er en stor sejr for os alle,” siger ordfører i forhandlingerne kroatiske Biljana Borzan (S&D).
Også bæredygtighedsmærker bliver reguleret af direktivet, da Parlamentet vurderer, at deres udbredelse og manglende anvendelse af sammenlignelige data skaber forvirring. Fremover bliver det sådan, at kun mærker baseret på officielle certificeringsordninger eller indført af offentlige myndigheder vil være tilladt i EU.
Samtidig forbyder direktivet påstande om, at et produkt er ’reduceret’, ’neutral’ eller har en positiv indvirkning på miljøet, hvis dette er baseret på udledningskompensation, f.eks. CO2-kompensation.
Fokus på holdbarhed
Et andet vigtigt mål med det nye direktiv er at få producenter og forbrugere til at fokusere mere på varernes holdbarhed. Fremover skal garantioplysningerne være mere synlige, og der vil blive oprettet en ny, harmoniseret mærkning, der skal fremhæve varer med en udvidet garantiperiode.
De nye regler vil også forbyde ubegrundede holdbarhedspåstande, f.eks. at en vaskemaskine kan holde til 5.000 vaskecyklusser, hvis dette ikke er tilfældet under normale forhold, opfordringer til at udskifte forbrugsvarer tidligere end strengt nødvendigt - hvilket f.eks. ofte er tilfældet med printerblæk - og at hævde, at en vare kan repareres, selvom det ikke er tilfældet.
Direktivet skal nu godkendes af Rådet, og efter offentliggørelse i Den Europæiske Unions Tidende, vil medlemslandene have 24 måneder til at implementere det i national lov.
Det nye direktiv skal fungere i samspil med Green Claims-direktivet, som i øjeblikket diskuteres på udvalgsplan i Parlamentet. Green Claims-direktivet vil være mere specifikt og uddybe betingelserne for at anvende miljøanprisninger nærmere.