Ny vejledning fra OECD skal hjælpe virksomheder med at omsætte deres forpligtelser til handling

Millioner af arbejdere på verdensplan får en løn, der ligger under eksistensminimum og lønskøn, hvilket udsætter arbejderne for fattigdom og fører til andre menneskerettighedsrisici. Mode- og tekstilbranchen er desværre blandt de industrier, der ofte er genstand for kritik på grund af manglende betaling af leveløn. OECD har for nylig udgivet en håndbog, hvori de vejleder virksomheder omkring, hvordan de kan bruge OECD’s due diligence-ramme til at opnå leveindkomster og levelønninger i globale forsyningskæder.

Ansvarlig virksomhedsansvar 1300x650px
AfCathrine Cecilie Bonnor - cb@dmogt.dk - 28 okt. 24

Håndbog kan hjælpe virksomheder med at forstå, om de er forbundet med væsentlige risici

Håndbogen fokuserer på landbrugs-, beklædnings- og skotøjssektoren, hvor utilstrækkelige indkomster og lønninger er blevet identificeret som udbredte risici. Den bygger på eksisterende OECD-standarder for due diligence i forsyningskæden og ansvarlig virksomhedsadfærd, især OECD's retningslinjer for multinationale virksomheder om ansvarlig virksomhedsadfærd og retningslinjerne for landbrugs-, beklædnings- og skotøjssektoren, og søger at tilpasse sig Den Internationale Arbejdsorganisations (ILO) koncept om en løn, der er til at leve af.

Håndbogen vejleder virksomheder i, hvordan de kan bruge OECD's due diligence-ramme til at opnå leveindkomster og levelønninger i globale forsyningskæder. Den er et svar på virksomhedernes efterspørgsel efter praktiske værktøjer, der kan hjælpe dem med at omsætte deres forpligtelser til handling ift. at sikre en indkomst og løn, der er til at leve af, som en del af deres due diligence på menneskerettighedsområdet.

Håndbogen kan hjælpe virksomheder med at forstå, om de er forbundet med væsentlige risici og påvirkninger relateret til leveindkomst og leveløn, og i givet fald reagere på disse påvirkninger, uanset deres størrelse, geografiske placering og position i leverandørkæden.

OECD’s Retningslinjer for Ansvarlig Virksomhedsadfærd

OECD’s retningslinjer gælder for alle virksomheder i OECD-lande, som opererer globalt. Retningslinjerne er skrevet specifikt til virksomheder og dækker menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og klima, forbrugerrettigheder, antikorruption og skat. Du kan læse mere om OECD’s retningslinjer her.

Derudover findes der flere initiativer, der arbejder med leveløn i branchen, herunder Global Living Wage Coalition, ACT og Ethical Trading Initiative, hvor du også kan hente hjælp til konkrete beregninger.

Vil du høre mere?

Ræk endeligt ud og lad os hjælpe dig videre.

Marie Busck
Marie Busck

Chief Sustainability Officer

97117293

mb@dmogt.dk

marie-busck-5937673

Michelle Utzon-Frank portræt
Michelle van Velthoven Utzon-Frank

Bæredygtighedsrådgiver

97117229

mvu@dmogt.dk

michelle-van-velthoven-utzon-frank