Langt størstedelen af tekstilvarer fra Xinjiang afvises af de amerikanske myndigheder
De amerikanske myndigheder har i løbet af de forgangne to år kontrolleret forsendelser med tøj, sko og tekstiler til en værdi af 88 mio. dollars. Af dem er hele 60 procent blevet afvist ved de amerikanske grænser. Det sker som en følge af Uyghur Forced Labour Prevention Act, som er afgørende at have styr på, hvis du eksporterer til USA. DM&T er klar med vejledning.
Uyghur Forced Labour Prevention Act (UFLPA) kunne i år fejre to års fødselsdag. USA indførte den i 2022 med henblik på at stoppe varer fra den kinesiske Xinjiang-provins i at komme ind i USA. Xinjiang har gennem en årrække været genstand for et stort fokus, fordi der af flere omgange er påvist tvangsarbejde i netop den provins, hvor det etniske mindretal Uyghurer er genstand for systematisk undertrykkelse af den kinesiske regering og bliver sendt i arbejdslejre og tvunget til at arbejde under inhumane forhold.
Det er særligt problematisk for mode- og tekstilbranchen, fordi 20 procent af verdens bomuld dyrkes i Kina, og 80 procent af den stammer fra Xinjiang. Bomuld fra Xinjiang-regionen bruges af tøjfabrikker over hele Kina og i hele verden. Derfor kan næsten enhver, der sælger bomuldsprodukter, potentielt være impliceret.
Det er baggrunden for, at de amerikanske myndigheder siden 2022 har kunnet stoppe varer i tolden for at kontrollere, om de havde rødder til Xinjiang. Og myndighederne har i høj grad håndhævet reglerne. Mere end 10.000 forsendelser til en værdi af USD 3,4 mia. er blevet kontrolleret i løbet af de forgangne to år, oplyser The US Customs and Borders Protection (CBP). Af dem er mere end 4.000 forsendelser blevet afvist.
Beklædning, fodtøj og tekstiler er nummer to på listen over varegrupper, der bliver kontrolleret. Og her er hele 1.126 forsendelser ud af 1.860 blevet afvist. Værdien af de kontrollerede forsendelser indenfor denne varegruppe udgør næsten USD 88 mio.
I samme periode er USA blevet mere og mere interessant for danske mode- og livsstilsvirksomheder, og flere danske virksomheder har fået hul på det amerikanske marked. Men for at eksportsuccesen kan få luft under vingerne, kræver det, at man har styr på UFLPA.
DM&T er klar med en guide til, hvordan du sikrer dig, at din virksomhed overholder kravene, så den ikke bliver en del af de 60 procent af mode- og tekstilvarer, som afvises af de amerikanske myndigheder.