EU vedtager due diligence-direktivet
Europa-Parlamentet og Rådet er blevet enige om de regler, der skal sikre due diligence og beskytte menneskerettigheder og miljøet. Tekstiler er en af de varegrupper, der er blevet peget særligt ud.
Europa-Parlamentet og Rådets forhandlere er nu blevet enige om det nye direktiv om virksomheders due diligence på bæredygtighedsområdet. Direktivet forpligter virksomheder til at mindske deres negative indvirkning på menneskerettigheder og miljø, såsom børnearbejde, slaveri, udnyttelse af arbejdskraft, forurening, skovrydning, overdrevent vandforbrug eller skader på økosystemer.
Virksomhederne skal integrere due diligence i deres politikker og risikostyringssystemer, herunder skal der laves beskrivelser af deres tilgang, processer og adfærdskodeks. Virksomheder, herunder finanssektoren, skal også vedtage en plan, der sikrer, at deres forretningsmodel er i overensstemmelse med at begrænse den globale opvarmning til 1,5°C. Medlemmerne af Parlamentet fik indført, at ledelsen i virksomheder med over 1000 ansatte vil modtage økonomiske fordele for at implementere planen.
Tekstiler er højrisikosektor – får skrappere krav
Lovgivningen vil gælde for EU-virksomheder og moderselskaber med over 500 ansatte og en global omsætning på mere end 150 millioner euro. Forpligtelserne vil også gælde for virksomheder med over 250 ansatte og en omsætning på mere end 40 millioner euro, hvis mindst 20 millioner er genereret i en af følgende sektorer: fremstilling og engroshandel med tekstiler, beklædning og fodtøj, landbrug, herunder skovbrug og fiskeri, fremstilling af fødevarer og handel med landbrugsråvarer, udvinding og engroshandel med mineralske ressourcer eller fremstilling af relaterede produkter og byggeri. Det vil også gælde for virksomheder uden for EU og moderselskaber med tilsvarende omsætning i EU.
Det var da også en tragedie fra netop beklædningsbranchen, der blev fremhævet af Lara Wolters (S&D, Nederlandene), som har været en af parlamentets ledende forhandlere:
"Denne lov er et historisk gennembrud. Virksomheder er nu ansvarlige for potentielt misbrug i deres værdikæde, ti år efter Rana Plaza-tragedien. Lad denne aftale være en hyldest til ofrene for denne katastrofe og et udgangspunkt for at forme fremtidens økonomi - en økonomi, der sætter menneskers og planetens velbefindende før profit og kortsigtethed. Jeg er meget taknemmelig for dem, der sammen med mig har kæmpet for denne lov. Den sikrer, at ærlige virksomheder ikke behøver at deltage i kapløbet mod cowboy-virksomheder," siger hun.
Virksomhederne skal identificere, vurdere, forebygge, afbøde, stoppe og afhjælpe deres egen og upstream- og downstream-partneres negative indvirkning - herunder produktion, forsyning, transport og lager, design og distribution - på mennesker og planeten. For at gøre dette skal de foretage investeringer, anmode samarbejdspartnere om kontraktlige forsikringer, forbedre deres forretningsplan eller yde støtte til deres partnere fra små og mellemstore virksomheder.
Derudover skal der bl.a. indføres klagemekanismer, pligt til at kommunikere due diligence-politikker og regelmæssig overvågning.
Bøder på 5 procent af omsætning
Alle EU-lande skal udpege en tilsynsmyndighed, der skal overvåge, om virksomhederne overholder forpligtelserne. Myndighederne vil udveksle best practice og samarbejde på EU-plan. De vil kunne iværksætte inspektioner og undersøgelser og pålægge sanktioner mod virksomheder, der ikke overholder reglerne, herunder "naming and shaming" og bøder på op til 5% af deres globale nettoomsætning.
Aftalen betyder, at virksomheder vil være ansvarlige for at bryde deres due diligence-forpligtelser, og at deres ofre vil have ret til erstatning for skader. For at motivere virksomhederne, er det også blevet aftalt, at overholdelse af due diligence-forpligtelser kan bruges som en del af tildelingskriterierne for offentlige kontrakter og koncessionskontrakter.
Det vedtagne lovforslag skal formelt godkendes af Retsudvalget og Europa-Parlamentet som helhed samt af Rådet (EU's regeringer), før det kan træde i kraft.