Due diligence-direktivet er en realitet

Onsdag gav Europa-Parlamentet et endeligt grønt lys til en række nye regler, der forpligter virksomheder til at mindske deres negative indvirkning på menneskerettighederne og miljøet.

dmogt raadgiver due diligence 1300x650
AfSimon Hansen - sh@dmogt.dk - 25 apr. 24

Due diligence-direktivet kan ikke beskyldes for at være kommet nemt til verden, men onsdag godkendte Parlamentet med 374 stemmer for, 235 stemmer imod og 19 stemmer hverken/eller det nye direktiv om due diligence.

Parlamentet var sammen med Rådet nået til enighed om direktivet, som gælder for virksomheder og deres samarbejdspartnere i forudgående og efterfølgende led både i forsynings-, produktions- og distributionskæden. Direktivet pålægger dem at forhindre, stoppe eller mindske deres negative indvirkning på menneskerettighederne og miljøet. Med negativ indvirkning forstås der bl.a. slaveri, børnearbejde, udnyttelse af arbejdskraft, tab af biodiversitet, forurening og ødelæggelse af naturarv.

"Dagens afstemning er en milepæl for ansvarlig forretningsskik og et betydeligt skridt i retning af at sætte en stopper for fidusmagervirksomheders udnyttelse af mennesker og planeten. Vi har kæmpet hårdt for at opnå et kompromis om denne lov, og den er resultatet af mange års svære forhandlinger. Jeg er stolt af, hvad vi har opnået sammen med vores progressive allierede. I Parlamentets næste valgperiode vil vi ikke blot kæmpe for en hurtig gennemførelse af loven, men også for at gøre Europas økonomi endnu mere bæredygtig," sagde ordføreren Lara Wolters (S&D, Nederlandene) umiddelbart efter afstemningen.

Risikobaseret tilgang og omstillingsplaner

Reglerne vil gælde for virksomheder og modervirksomheder i EU med over 1.000 ansatte og en global omsætning på over 450 mio. EUR. Det vil også gælde for virksomheder med franchise- eller licensaftaler i EU, der sikrer en fælles virksomhedsidentitet med en omsætning på verdensplan på over 80 millioner EUR, hvis mindst 22,5 mio. EUR heraf blev genereret gennem royalties.

Reglerne vil også gælde for virksomheder, modervirksomheder og franchisevirksomheder uden for EU, hvis de når de førnævnte omsætningstærskler i EU. Disse virksomheder skal integrere due diligence i deres politikker, foretage relaterede investeringer, indhente kontraktlige garantier fra deres partnere, forbedre deres egne forretningsplaner eller støtte små og mellemstore forretningspartnere for at sikre, at de overholder de nye regler. De skal også vedtage omstillingsplaner for at gøre deres forretningsmodeller forenelige med Parisaftalens mål om, at den globale temperatur maksimalt må stige med 1,5 °C.

Bøder og erstatning til ofre

EU-landene skal give virksomhederne udførlige oplysninger online om de nye due diligence-forpligtelser. Det skal ske via praktiske portaler, som indeholder vejledning fra Kommissionen. EU-landene skal også oprette eller udpege en tilsynsmyndighed, som skal undersøge virksomheder og pålægge dem sanktioner, hvis de ikke overholder reglerne. Det drejer sig om sanktioner som navns nævnelse og udhængning og bøder på op til 5 % af virksomhedernes nettoomsætning på verdensplan. Kommissionen vil oprette et europæisk netværk af tilsynsmyndigheder, som skal gøre det nemmere at samarbejde og udveksle bedste praksis. Virksomhederne vil være ansvarlige for skader, der forårsages af deres manglende overholdelse af deres due diligence-forpligtelser, og de vil skulle yde fuld kompensation til ofrene herfor.

DM&T følger udviklingen tæt og vil i den kommende tid bruge mere tid på at dykke ned i direktivet. Allerede 30. maj kan du komme med til et webinar, hvor Ohana Public Affairs gennemgår direktivet og dets betydning for branchen.

Næste skridt

Nu skal direktivet også formelt godkendes af Rådet. Derefter skal det undertegnes og offentliggøres i EU-Tidende. Det træder i kraft 20 dage efter offentliggørelsen i EU-Tidende, og EU-landene har efterfølgende to år til at implementere de nye regler i deres nationale love.

De nye regler (bortset fra kommunikationsforpligtelserne) vil blive indført gradvist for EU-virksomheder (og virksomheder uden for EU, der når op på de samme omsætningstærskler i EU):

  • fra 2027 for virksomheder med over 5 000 ansatte og en omsætning på verdensplan over 1,5 mia. EUR

  • fra 2028 for virksomheder med over 3 000 ansatte og en omsætning på verdensplan på over 900 mio. EUR

  • fra 2029 for alle de resterende virksomheder inden for direktivets anvendelsesområde (herunder dem med over 1 000 ansatte og en omsætning på verdensplan på over 450 mio. EUR).

Baggrund

Parlamentet har konsekvent slået til lyd for et større virksomhedsansvar og ufravigelig due diligence-lovgivning. Kommissionens forslag fra 23. februar 2022 supplerer andre eksisterende og kommende retsakter, f.eks. forordningen om skovrydning, forordningen om konfliktmineraler og forordningen om forbud mod produkter fremstillet ved tvangsarbejde.

Vil du høre mere?

Ræk endeligt ud og lad os hjælpe dig videre.

Michelle Utzon-Frank portræt
Michelle van Velthoven Utzon-Frank

Bæredygtighedsrådgiver

97117229

mvu@dmogt.dk

michelle-van-velthoven-utzon-frank