DM&T mener: USA har sat en stopper for den frie handel

Donald Trump har vendt op og ned på den globale handel. 20 procent told på varer fra EU er slemt, men for livsstilsbranchen har de heftige toldsatser i en række asiatiske store konsekvenser. Det kan forrykke globale supply chains og gøre danske virksomheders eksportdrømme til mareridt, lyder det bl.a. i denne kommentar fra DM&T’s adm. direktør.

USA flag closeup 1300x650
AfThomas Klausen - tk@dmogt.dk - 3 apr. 25

Det er en ærgerlig dag. For med så omfattende toldsatser, som Trump annoncerede i går, er der - i al fald for en periode - sat en stopper for fri handel, som vi ellers har kendt den. Siden afslutningen på Anden Verdenskrig er det netop denne frie handel, der har bragt vækst og velstand til både USA og Europa, men også en lang række andre lande verden over.

Selvom det var forventet, at Trump ville sætte ind med markante toldsatser, tror jeg, de færreste havde regnet med, at det blev så omfangsrigt, som tilfældet er.

Store dele af dansk erhvervsliv har allerede udtrykt bekymring; og det med rette for USA er Danmarks største enkeltstående eksportland, og derfor får en told på 20 % på varer fra EU Danmark stor betydning for mange. Det rammer også danskproducerede varer, og europæisk producerede varer fra danske mode-, tekstil- og livsstilsvirksomheder.

Men det rammer meget mere end det. Den direkte eksport af livsstilsprodukter fra Danmark til USA er begrænset, men alligevel rammer Trumps ”Gensidige Told” branchen ekstra hårdt. For USA har pålagt en lang række af branchens største produktionslande en endnu højere told. Det har vi allerede beskrevet her.

Tårnhøj told i Asien rammer ekstra hårdt

For når varer fra Vietnam pålægges 46 % told, er det voldsomt, for de danske virksomheder, der sender varer direkte fra Vietnam til USA. Det samme gælder for lande som Kina, Bangladesh, Indien og Pakistan, som er blandt de største produktionslande for danske mode- og tekstilvirksomheder, såvel som globale livsstilsbrands. Det vil uundgåeligt kunne mærkes i de danske livsstilsvirksomheder, som gennem 20 år har arbejdet på at få fodfæste på det amerikanske marked, hvor stadigt flere nu har fået succes.

Men det rammer efter alt at dømme også i de nævnte lande, hvor produktion af fodtøj, tekstiler og beklædning udgør en betragtelig del af den samlede vareeksport og er en hjørnesten i nationaløkonomien. Tænk bare på Bangladesh, hvor beklædning udgør mere end 80 % af landets samlede eksport. USA importerede i 2023 beklædning fra Bangladesh for 7,14 mia. dollars, og en lang række amerikanske brands producerer en stor del af deres varer i asiatiske lande. Nike producerer f.eks. henved 50 % af deres sko i Vietnam, mens en meget stor del af Levi’s’ produkter produceres i lande som Kina, Vietnam og Cambodja. Hvad sker der nu med den produktion?

Hvordan det kommer til at påvirke den globale produktion af tekstil og beklædning er endnu ikke til at sige. Men det vil få en indflydelse, og kan bl.a. komme til at betyde, at amerikanske såvel som europæiske brands vil afsøge nye produktionslande, hvor tolden til USA er lavere. Det kunne være lande som Marokko, Tyrkiet eller Syd- og Mellemamerika. Det vil øge konkurrencesituationen, men det vil også medføre stor usikkerhed i lande, hvor produktionen af tekstil, fodtøj og beklædning spiller en så væsentlig rolle i den samlede økonomi og beskæftigelse, og hvor både de nationale politiske og økonomiske forhold er sensitive.

Allerede nu forlyder det at amerikanske Walmart, som er en af de største enkeltstående importører af beklædning og tekstiler i USA, er påbegyndt forhandlinger med leverandører for at få dem til at betale en del af de ekstra omkostninger. Den model er ikke ligefrem fordrende for stærke, strategiske relationer og ikke en metode, vi bifalder. Vi anbefaler fortsat, at man arbejder langsigtet og strategisk med sine leverandører, for oftest er det på den måde, man som dansk virksomhed får de bedste vilkår og produkter, ligesom det øger kompetenceniveauet hos leverandøren.

USA importerer i dag mere end 98 % af al beklædning, der sælges i landet, og 99 % af alle sko. Det har allerede fået National Retail Federation, United States Fashion Industry Association og American Apparel & Footwear Association har allerede advaret om, at det her rammer de amerikanske brands og retailere. Men forbrugerne kommer heller ikke til at undslippe, for ikke alle virksomheder har råd til eller mulighed for selv at absorbere de stigende omkostninger, den øgede told medfører. Og de øgede omkostninger skal derfor dækkes ind af højere priser i online- og detailhandel.

Lige nu ser det ud til, at alle uden produktion i USA står tilbage som tabere. Nogle større end andre. Men vilkårene er ens for alle, og dette er den virkelighed, vi nu er nødt til at forholde os til, mens vi afventer, hvordan EU og resten af verden vil reagere på den handelskrig, USA har erklæret.

Vil du høre mere?

Ræk endeligt ud og lad os hjælpe dig videre.

Thomas Klausen 2025 1
Thomas Klausen

Adm. direktør

97117233

tk@dmogt.dk

thklausen